Jump to content

Pomoć- uzdržavanje roditelja


sandra30

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć...naime roditelji su mi se rastali prije 15 godina...već je tada moj tata pravio probleme mami jer joj nije htjeo plaćet alimentaciju za maloljetnu sestru...imao je kafić, stan...sve je prodao da ne bi mu mama to uzela...sudski je dobio da mora plačati alimentaciju u iznosu od 650 kn. Ubrzo nakon rastave se oženio. Prošle godine mama je podnjela zahtjev za povećanje alimentacije jer sestra sad ima 17 godina i doista ima veće potrbe, a mama je nezaposlena i teško joj je, a tata pored tih 650 kn ništa drugo ne doprinosi da bi joj pomogao. Prošli tjedan mama je imala završnu parnicu i dobila je povečanje alimentacije na 1000 kn, naravno tata ima pravo žalbe. No on se sjetio nove ideje...poslao je meni i starijoj sestri prošli tjedan poruke :

 

Draga moja kćeri evo da Vam javim jednu sretnu i jednu nesretnu vijest za vas moju dragu djecu.

Prvo sretna za vas. Uspjeli ste zajedno sa svojom materom dovesti do toga da se vaša mačeha rastane od mene jer joj je to jedini način da zaštiti svoje novce od vaše matere. Podnijela je zahtjev za rastavu braka. A sada loša vijest za vas moju djecu. Pošto ja nemam više smještaja i sredstava (novca)za život jer me je vaša mater upropastila, a vi ste dužni brinuti za roditelja koji nema mogućnosti i sredstava za život pozivam vas da se dogovorimo kako čete mi pomoći da nađem smještaj i sredstva za život (novac) jer sam ja nesposoban za rad a djeca su dužna takve roditelje uzdržavati. Ujedno ,nemojte dolaziti kod mačehe jer vas ona ne želi vidjeti ni čuti već mi se možete obratiti putem mobitela. Molim da mi odgovor pošaljete što hitnije jer sutra idem na centar za socijalni rad pa da znam dali da vam se obraćam putem njih ili putem suda. Dogovori se sa svojom starijom sestrom kako ćete riješiti ovaj problem(Sandri šaljem istu poruku kao i tebi) jer ako ja ne dobijem brzi odgovor od vas sutra ću tražiti od centra za socijalni rad da vas oni pozovu na razgovor i dogovor sa mnom u centru a krajnji korak će biti sudska tužba tebi i Sandri za moje uzdržavanje ,jer ja nemam drugi način za preživljavanje. Očekujem hitan odgovor od vas da se ne sramotimo pred centrom za socijalni rad i pred sudovima. Žao mi je, sve je ovo posljedica lakomosti vaše matere koja je svim sredstvima željela uništiti mene a sada se to odražava i na vas na ovaj nacin. Molio sam vas za pomoć jer sam znao da ce se ovo ovako na kraju odigrati, svi ste mi okrenuli leđa pa sada su vas stigle posljedice prokletstva vaše matere."

 

Zanima me s obzirom da je on u mirovini i ima mirovinu 2300 kn, njegova supruga je ratni vojni invalid i ima prihode oko 9000 kn, može li on uopće išta postići s time. Ja sam razvedena majka curici od 7 godina, a sestra mi živi sa partnerom s kojim nije vjenčana i ima curicu od 2 godina. Može li on išta postići s time da nas tuži s obzirom da ima mirovinu, iako ima kredit koji su u braku podigli on i supruga za otvaranje obrta. Ako se bude doista rastajao od supruge zar nebi ona njega trebala isplatiti za 12 godina braka i tu svu imovinu koju imaju. Ja znam da ovo zvuči pomalo nevjerojatno, al moj otac je spreman na sve samo da ne mora doprinostiti za svoju djecu, to jest samo za tu jednu kćer koja je maloljetna i redovito se školuje. Unaprijed puno hvala svima na pomoći... još nam je poslao i sljedeći članak: Članak 213.

 

(1) Punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac ti ima stvarno bujnu maštu ili vjeruje da ste toliko naivne.

on ima svoju mirovinu koja je više nego dostatna za samca

ali vjerujem da je rastava igrokaz sa svrhom da vas zabrine.

 

roditelji imaju zakonsku obvezu skrbiti se malodobnu djecu (nesposobnu za rad) a i dalje ako se školuju, do 26 godine života.

djeca imaju obvezu pomagati nemoćne roditelje ali samo ako je roditelj vodio brigu i skrbio o djeci (koliko zajmi toliko mu se i vrača).

 

šta je sa imovinom iz prvogbraka. dali je ta imovina stečena u braku, prije braka ili darom.

ako je imovina iz predhodnog braka (sa vašom majkom) bračna stečevina

nije smio otuđiti stan bez odobrenja bivšeg bračnog partnerta.

tužba za utvrđivanjem i podjelom bračne stečevine ne zastarjeva.

šta je sa novcem od otuđenja prtedhodnog stana. predpostavljam da je kupljen drugi.

 

kad odluka suda postane pravomoćna

u fini podnijeti zahtjev za direktnu naplatu sa računa ovršenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija