Jump to content

Lažna anonimna prijava CZSR - kako si pomoči


glavobolja

Preporučene objave

Ne znam spada li ovo u obiteljsko ili kazneno pravo, pa se nemojte ljutiti ako sam pogriješila.

 

Kako dokazati da ste lažno (anonimno) prijavljeni?

Ima li CZSR pravo razgovarati s djecom bez roditeljskog prisustva (posebno ako ste im ponudili kad su banuli na vrata i optužili vas za zlostavljanje djece- neka odmah iste sekunde idu u dječju sobu provjeriti gdje i kako su djeca te da ih pitaju kakvi su roditelji prema njima- i to su odbili). Ako da imamo li kao roditelji pravo tražiti da se razgovor snima i da nam se preda primjerak snimke?

Kako otkriti tko je bio taj "anonimni" prijavljivač kako bi se isti mogao tužiti radi lažne prijave i štete koju je nanio cijeloj obitelji? Tj. za što se sve može tužiti/prijaviti takva osoba? (naravno kad se utvrdi da je prijava neutemeljena)

 

Do danas nisam vjerovala da vas netko može iz obijesti ili tek tako lažno prijaviti i nikom ništa... a što može osoba koja je ni kriva ni dužna prijavljena? Kome se obratiti? Kako postupiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do danas nisam vjerovala da vas netko može iz obijesti ili tek tako lažno prijaviti i nikom ništa...
Niste vjerovali, nisam ni ja mogao vjerovati, ali sad ćete iznošenjem ovog primjera inspirirati mnogobrojne na slične akcije.

 

Za ovo što hoćete se možete obratiti Državnom odjvetništvu. To je jedina adresa koja mi pada na pamet.

 

P.S. Nije CZSR nego CZSS. Novi naziv, stara praksa...bez promjena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ciljate na kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 304. Kaznenog zakona, onda vas, prije svega, ta osoba mora prijaviti da ste počinili kazneno djelo (u ovom predmetu očito bi to bilo kazneno djelo povrede djetetovih prava iz čl. 177. KZ-a). Postupak CSS-a je normalna i uobičajena procedura, naime oni moraju provjeriti navode iz svake prijave, i to vas ne smije uzrujavati, jer ti ljudi samo rade svoj posao.

 

Ako bi se obavljenom provjerom od strane CSS-a došlo do zaključka kako su navodi iz prijave neosnovani, tada možete tražiti od CSS-a podatak o posnositelju prijave, a radi podnošenja kaznene prijave protiv te osobe radi kaznenog djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Dvije napomene - 1. prijavitelj je možda anoniman, znači da ni CSS ne zna za njegov identitet, u kojem slučaju ćete teško doći do njega, i 2. kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela je kazneno djelo koje se može počiniti isključivo s izravnom namjerom, drugim riječima toj osobi uvelike je olakšana obrana u eventualnom kaznenom postupku, jer može reći kako je sumnjala na zlostavljanje i da je to napravila radi interesa djeteta, u dobroj vjeri, a ta sumnja nju ekskulpira kaznene odgovornosti (osim ako se radi o osobi veoma bliskoj vama, koja činjenica takvu njenu obranu dovodi u veliko pitanje).

 

Ovo što sam napisao, vrijedi samo ukoliko ste prijavljeni za kazneno djelo i vezano za kazneni postupak, te nema nikakva utjecaja na vaše pravo da tu osobu (ukoliko saznate za njen identitet), tužite za naknadu (neimovinske) štete u parničnom postupku, te na ime iste tražite tzv. pravičnu novčanu naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani

 

 

meni se dogodila ista situacija kao i Vama s tom razlikom da ja znam tko me prijavio bez obzira što je prijava anonimna , ali ne mogu dokazati da je to ta osoba osim što mi je u prisutsvu još jedne osobe u prolazu to dobacio a ta osoba je to čula , da li na osnovu toga imam pravo na tužbu za lažnu prijavu , klevetu i duševnu bol ovo je pitanje upućeno g-menu, ako da kome se obratiti , a što se tiče samog slučaja niti ja nisam mogla vjerovati da netko iz čiste objesti i ljubomore može nešto takvo izvesti pogotovo kad znaš da si takvim ljudima do nedavno pomagao, moja cjela obitelj bila je u totalnom šoku i dan danas kad je CSS donesao zaključak da je prijava neosnovana i da nema ništa na osnovi čega bi djelovali , mi smo svejedno još u šoku , razumijem točno kako Vam je !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...meni se dogodila ista situacija kao i Vama s tom razlikom da ja znam tko me prijavio bez obzira što je prijava anonimna , ali ne mogu dokazati da je to ta osoba osim što mi je u prisutsvu još jedne osobe u prolazu to dobacio a ta osoba je to čula , da li na osnovu toga imam pravo na tužbu za lažnu prijavu , klevetu i duševnu bol ovo je pitanje upućeno g-menu, ako da kome se obratiti ...

 

Rosie, pročitajte moj post #3 još jednom. Kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela, i kazneno djelo klevete - oba djela mogu se počiniti isključivo s izravnom namjerom, dakle baš se mora dokazati kako je počinitelj vas namjerno lažno prijavio za kazneno djelo, znajući kako u konkretnom slučaju to nije istina. Kod klevete on iznosi lažne činjenične navode o vama, s namjerom da našteti vašoj časti ili ugledu, znajući kako ti navodi nisu istiniti. Oba djela izuzetno je teško dokazati (odnosno preciznije - manevarski prostor obrane je izuzetno velik), pogotovo klevetu, u kojoj bi vi bili ovlašteni tužitelj, jer se kleveta progoni po privatnoj tužbi, dakle nema državnog odvjetništva.

 

Što se tiče parnice za naknadu neimovinske štete (povreda prava osobnosti), u istoj bi morali dokazati sve pretpostavke štete (tko je štetnik, njegovu radnju, u čemu se sastoji nastala šteta, uzročno-posljedična veza između radnje štetnika i nastale štete), a sami najbolje znate možete li uspjeti s tim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo zahtijevati snimanje razgovora s djecom. Opremu za to imaju odjeli Maloljetničke delinkvencije i nekoliko ustanova u Zagrebu (Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Poliklinika Kocijan-Hercigonja). Uputite zahtjev Czss u pisanom obliku da želite da se razgovor snima kako bi se spriječilo višestruko ispitivanje djece - takve se snimke koriste kao dokaz na sudu ako dođe do postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija