Jump to content

Kako dokazati krađu?


Jasna123

Preporučene objave

Trebala bih vašu pomoć jer trenutačno neznam što da napravim.

 

Naime moj otac je preminuo prije otprilike dva mjeseca. Bio je u svom drugom braku sa gospođom kojoj je dao punomoć na svu svoju imovinu i račune. Mi (tata, njegova supruga, brat i ja) smo se usmeno dogovorili da nakon njegove smrti stan i vikendica na moru ostanu njegovoj supruzi, a da ja i brat podijelimo novac na računu (cca 500.000 EUR). Na ostavinskoj smo saznali da na računu nema niti lipe. Njegova supruga je novac podigla dan nakon što nam je liječnik rekao da više ništa ne mogu napraviti i da je samo pitanje vremena. Ona je izjavila da joj je tata rekao da te novce podigne i da ih je ona podigla, stavila u torbu i odnijela njemu u bolnicu. Kaže da ga nije pitala šta će mu pošto su to njegovi novci, a ona se njemu nikada nije petljala u poslove. Idući tjedan idemo, brat i ja, odvjetniku, ali bih stvarno cijenila bilo kakvu informaciju od vas što možemo očekivati.

 

Unaprijed zahvaljujem

Jasna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njegova supruga je novac podigla dan nakon što nam je liječnik rekao da više ništa ne mogu napraviti i da je samo pitanje vremena. Ona je izjavila da joj je tata rekao da te novce podigne i da ih je ona podigla, stavila u torbu i odnijela njemu u bolnicu. Kaže da ga nije pitala šta će mu pošto su to njegovi novci, a ona se njemu nikada nije petljala u poslove. Idući tjedan idemo, brat i ja, odvjetniku, ali bih stvarno cijenila bilo kakvu informaciju od vas što možemo očekivati.

 

Pretpostavljam da supruga nije izrazila neslaganje s postojanjem ovog usmenog dogovora kojim ona dobiva stan i vikendicu, a vi novac (kojeg trenutno nema)? Ovo njezino obrazloženje ne bi prošlo ni u dječjem vrtiću. Sramotno je kaj su neki ljudi spremni napraviti za novac. Neovisno o tome kaj će vam odvjetnik reći, moj savjet je otići lijepo na državno odvjetništvo ili policiju i podnijeti kaznenu prijavu protiv supruge. Što se konkretnog kaznenog djela tiče, moje mišljenje je kako se ovdje prije radi o kaznenom djelu utaje iz čl. 232. st. 3. KZ-a, negoli krađi (jer postoji punomoć) ili kaznenom djelu zlouporabe povjerenja iz čl. 240. KZ-a, obzirom to djelo čini onaj tko ošteti osobu čije interese je dužan čuvati, a ovdje ste oštećeni vi i brat, a ne vaš otac (opet zbog punomoći). Zato bi možda bilo i bolje podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, jer će si oni odmah posložiti o kojem je djelu riječ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija