Jump to content

Uznemiravanje i prijetnje vlasnice kuće


dara068

Preporučene objave

Poštovani,

nadam se da će mi netko odgovoriti, jako me muči jedan problem i to već dugo. Moj muž i ja živimo u kući moje majke, oboje smo prijavljeni na toj adresi i imamo uvjerenje od javnog bilježnika u kome ona potvrđuje da mi stanujemo na toj adresi. Moji roditelji žive u drugom gradu i u kuću u kojoj mi živimo dolaze par mjeseci po ljeti. Kuća ima jedan veći stan i malu garsonjeru u kojoj su sada oni. Sve bi kako tako funkcioniralo da oni ne žele neprestano nama uletavati u kuću smatrajaući je svojim vlasništvom u koje mogu upadati kad god požele, bez kucanja. Na koncu, u istu kuću istovremeno s roditeljima, želi doći i moja sestra s mužem i za to vrijeme moji roditelji bi htjeli preći u naš stan. Ja sam iznimno protiv toga, što sam im i rekla. Nakon toga moja majka je počela prijetiti da će muža i mene izbaciti iz kuće. U međuvremenu (ja u toj kući živim 5, a muž 3 godine) mi smo ulagali - ponajprije u namještaj i krečenje - čak je naš namještaj i u toj garsonjeri u kojoj su oni sada.

Moje pitanje je što mogu poduzeti? Mogu li im zabraniti da dođu kod nas na 15 dana i kako, smijem li po zakonu promijeniti bravu na svom stanu? Riječ je o iznimno agresivnim ljudima koji konstantno provociraju i s kojima ne želim biti. Zanima me i na koji način može ona nas izbaciti iz kuće? Koje mjere su joj na raspolaganju?

Unaprijed zahvaljujem i molim da mi netko zaista stručan odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 161.ZV

(1) Vlasnik ima pravo zahtijevati od osobe koja posjeduje njegovu stvar da mu ona preda svoj posjed te stvari.

Članak 162.ZV

(1) Da bi u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom ostvario svoje pravo da od osobe koja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu ona preda svoj posjed te stvari, vlasnik mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo i da se nalazi u tuženikovu posjedu..

Iz odredbi clana 161 i 162 ZV je sasvim jasno da u sporu nebi imali nikakvu sansu,jer su roditelji vlasnici nekretnine.Cak sta vise,mogu vam pismeno ponuditi sklapanje ugovora o najmu,te u slucaju vaseg odbijanja,tuzit vas i zahtijevati najam za proteklo vrijeme,u rasponu opceg zastarnog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni jest od početka jasno da ih na sudu ne bih dobila. Možda nisam dobro objasnila da mene najviše muči prvenstveno to što ih se bojim, a nemam se uvjeta sada preseliti. Zbog toga mi je trenutno najvažnije što mogu poduzeti ako pokušaju na silu ući u stan u kome smo suprug i ja ili ako promijene bravu? Bila bih vam jako zahvalna na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mi možete molim vas pojasniti, totalni sam laik, što bi značilo da oni uđu na silu? Ja sam njima rekla da u stanu u kome smo mi ne mogu boraviti 15 dana. Da li ulazak na silu znači da oni dođu bez obzira na to što sam im rekla da ne mogu biti ovdje? Ili oni , pošto je majka vlasnica kuće mogu ovdje boraviti kad i koliko žele bez obzira dopuštam li ja to ili ne? Molim vas odgovor i na pitanje, ako nas tuže i dobiju na sudu, da li nam moraju nadoknaditi troškove ulaganja i za što se priznaju troškovi, za kakvu vrstu ulaganja? Ukoliko nas tuže, kakava je sudska praksa kod takvih procesa u smislu dužine njegovog trajanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U posjedu ste nekretnine i imate pravo da udaljite svakog tko vas uznemirava u posjedu,pa i vlasnika,no sasvim je jasno ako do toga dodje da nastaje spor i tuzba.

Svaka parnica je prica za sebe i sasvim je nezahvalno procijeniti duzinu trajanja,ali je izvjesno da bi potrajalo.

Po pitanju ulozenog u kucu je zanimljiva praksa Vrhovnog suda RH;

-"Nema zakonske osnove za povrat ulaganja učinjenih prilikom adaptacije kuće kad su ta ulaganja izvršena dobrovoljno i besplatno, pri čemu se nije očekivala niti zahtijevala naknada."

(VSRH, Rev -580/2007-2od 29. kolovoza 2007.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija