Jump to content

Pravomočnost presude


viki25

Preporučene objave

Ukoliko je osumnjiceni priznao pred policijom i drzavnim odvejtnistvom da je pocinio kazneno dijelo i nije isao u isstrazni nego je pusten da dse brani sa slobode kada dode sudenje i presudi mu se kazna zatvora dali ide isti cas sa suda u zatvor ili...koji je rok i kada postaje pravomocna presuda i u kojem roku se duzan javiti u zatvor ako neide sa suda odmah

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 4. Zakona o izvršavanju kazne zatvora -

 

"(1) Izvršavanje kazne zatvora započet će nakon što je odluka o toj kazni postala pravomoćna i izvršna.

(2) Izvršavanje kazne zatvora može iznimno započeti i prije pravomoćnosti presude ako zatvorenik kojemu je određen istražni zatvor to zatraži pod uvjetima propisanim zakonom."

 

U vašem slučaju, s obzirom da se branite sa slobode, svakako će se čekati pravomoćnost presude. Osim u slučaju da vam se izrekne kazna od 5 godina ili teža, u kojem slučaju će vam se odrediti istražni zatvor, pa ćete onda imati priliku zahtijevati da odmah idete u izdržavanje kazne zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni u jednom slučaju ne idete odmah na izdržavanje kazne ("u zatvor"). Iako, kada ste u istražnom zatvoru, to vam je razlika tehničko-terminološke naravi, jer ste svakako lišeni slobode, tako da je svejedno hoćete li tražiti da sa izdržavanjem kazne započnete odmah ili nakon pravomoćnosti (jer vrijeme provedeno u istražnom zatvoru će se svakako uračunati u izrečenu kaznu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Edit s moje strane -

 

Vi, s obzirom da trenutno niste u istražnom zatvoru ne možete tražiti da započnete s izdržavanjem kazne zatvora, što znači da ste na slobodi sve do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora suca izvršenja.

 

Ako bi vam prvostupanjskom nepravomoćnom presudom bila izrečena kazna zatvora u trajanju od 5 godina ili teža, tada će vam prvostupanjski sud odrediti istražni zatvor, jer prema ZKP-u mora, i tada biste imali mogućnost da tražite da započnete sa izdržavanjem kazne zatvora, iako presuda još nije postala pravomoćnom. Ali u tom slučaju ne idete van, ostajete u zatvoru, jedino se mijenja vaš pravni status - više niste pritvorenik, već zatvorenik. Manje-više dođe vam na isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavisi o nizu faktora, tako da neću ni pogađati. Ali napominjem vam za mogućnost donošenja tzv. presude na temelju sporazuma, s obzirom da ste priznali djelo. Tom presudom postupak bi bio ekspresno riješen, i sud je u tom slučaju praktički provedbeni mehanizam presude koja je u potpunosti dogovorena između državnog odvjetništva i okrivljenika. Jasno, za ovakvo sporazumijevanje potreban će vam biti odvjetnik, jer njegova je nazočnost zakonska obveza u takvim situacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija