Jump to content

molim savjet


marita13

Preporučene objave

Molim vas lijepo, ako mi netko može pomoći, da me savjetuje kako postupiti. Otac ima novac na više bankovnih računa.Želi poslije svoje smrti ostaviti veći dio djetetu A, a manji dio djetetu B....kako to regulirati, gdje, bilježnik, advokat ??? i može li dijete B tu želju nakon smrti osporavati? Naime, radi se o slijedećem....dijete B je dok je majka bila na samrti, došla ocu, i reklo, mama je meni rekla da je novac na knjižici xx u iznosu xx MOJ. Otac ima punomoć, podiže novac dok majka još diše, smišlja i smišlja, ljuti se i novac daje ipak djetetu B...dijete A šuti...dakle, nigdje ne piše da je dijete B dobilo sav novac....e sad, otac želi ispraviti učinjeno, i kaže djetetu A...iznos koji je dijete B dobilo od mame, takav iznos ja dajem tebi, nakon smrti.....a ostalo dijelite.....molim vas kako ti i gdje regulirati??...s obzirom da se radi o velikoj pohlepi djeteta B, a to isto dijete već vrši pritisak na oca da mu da novac, iako otac još hoda i sve zdravo rasuđuje....al pitanje je, šta kada nebude mogao rasuđivati??....Osoba A ima punomoć na račun od oca, al samo u slučaju da ocu treba novac za liječenje ili nešto, a da više nije sam sposoban....to je usmeni dogovor, i dijete A se toga misli pridržavati, dok dijete B, na sve moguće načine pokušava manipulirati....Kako da dijete A zaštiti sebe i oca??? Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru...totalnio sam laik, a iskreno, ni nije mi do sada trebalo, jer su roditelji u naprijed, davno napravili, podjelu imovine, i zaista sam mislila da igramo pošteno.Dakle, osoba A, tj ja, imam ugovor o doživotnom uzdržavanju za roditelje, dio mi je pripao po majčinoj smrti, a osoba B u isto vrijeme kada je načinjen taj ugovor, dobiva novac za stan (koji danas u svakom slučaju vrijedi više, nego stara kuća na selu).....naravno, sve je sprovedeno na povjerenje...a ostalo se, po smrti roditelja dijeli na pola....Sve te godine ja uredno plaćam polovicu radova na kući kao i polovicu režija iako tamo ne živim, jel, ipak ja doživotno uzdržavam roditelje...a osoba B, to koristi, hvata na sitno i krupno, bolje da ne pišem na koje načine i šta....nakon majčine smrti dogodilo se ono gore napisano sa novcima, a dalje je slijedilo svašta, šta nije za pisanje ovdje, a šta mi je otvorilo oči....i tako su sada na redu očevi novci....Znači li to,pošto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, da mogu napraviti neki dodatak, anex ili kako se to već zove, na onaj postojeći ugovor .....odnijeti ga bilježniku, zajedno sa ocem...i molim Vas, trebamo li i to sprovesti u sudu??....ono za kuću jesmo.I ako otac radi oporuku za ostatak novaca, da isto to sprovede kod javnog bilježnika ili gdje?? Hvala Vam u naprijed, i hvala Vam za ovaj prvi odgovor, već i sa njim ste mi puno pomogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači li to,pošto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, da mogu napraviti neki dodatak, anex ili kako se to već zove, na onaj postojeći ugovor .....odnijeti ga bilježniku, zajedno sa ocem...i molim Vas, trebamo li i to sprovesti u sudu??....ono za kuću jesmo.

 

Ako ti novci nisu obuhvaćeni već postojećim ugovorom o uzdržavanju, napravite aneks. S time da imajte na umu odredbu čl. 580. st. 1. ZOO-a - "Ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta." Znači, procedura kao i za prošli put. S obzirom da se ovdje radi o pokretnini (novcu), glede koje se ne vodi javni upisnik, ni ne možete tražiti zabilježbu ugovora, kao što ste to učinili u slučaju nekretnine.

 

I ako otac radi oporuku za ostatak novaca, da isto to sprovede kod javnog bilježnika ili gdje??

 

Pa nije nužno, naime on može napraviti vlastoručnu oporuku ili pisanu oporuku pred svjedocima, a može i javnu oporuku, bilo na sudu ili kod javnog bilježnika. Njegov izbor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija