Jump to content

raspored sati u školi


Beatrice Portinari

Preporučene objave

radim u školi i majka sam djeteta starosti 11 mjeseci. vratila sam se na posao s djetetovih 6 mj., a suprug je nastavio koristiti roditeljski dopust. pokrenula sam postupak za stankom za dojenje, na koju imam zakonski pravo do djetetove 1. godine života. od škole i ostalih sam dobila sve dozvole i suglasnosti, međutim par dana prije povratka na posao škola me pozvala na razgovor te su me zamolili da ipak razmislim i odreknem se stanke za dojenje jer sam se na posao vratila početkom svibnja pa nema smisla da se sad svima za tih mjesec i pol mijenja raspored. u zamjenu su mi ponudili da će mi u rujunu složiti raspored sati kakav želim, budući da i dalje dojim dijete te da stanujem 55 km od mjesta rada. na to sam pristala i stopirala kod HZZOa cijeli postupak. po završetku školske godine ravnateljica, tajnica i ja smo staničaku izvijestili o mojim željama (da ne dolazim na prve jutarnje sate i na zadnje popodnevne sate) da bi mi satničarka od 5 radnih dana složila da 4 dana dolazim na prve jutarnje sate (odnosno ostajem do zadnjih popodnevnih sati). od tih 4 dana 1 dan radim ukupno 110 km zbog samo 2 školska sata i to prva dva ujutro, odnosno zadnja 2 poslije podne u slijedećem tjednu. na moj usmeni prigovor rečeno mi je da se drugačije nije dalo, da jednostavno nemaju koga (od 64 zaposlenika!) staviti da dolazi na prve jutarnje sate (odnosno da ostaje do zadnjih sati) te da ili si sama probam vidjeti mogu li se s kojim kolegom zamijeniti ili neka radim po takvom rasporedu. uložila sam prigovor na raspored službenim, pismenim putem i ravnateljici i školskom odboru, ali me zanima, ako slučajno odbiju moju molbu za prilagođavanjem rasporeda mojem djetetu kojega dojim (da ga ne moram ujutro buditi ranije od njegovog redovnog ritma buđenje i da me ne mora čekati duže budno da bih se u večernjim satima vratila s posla i podojila ga), štiti li mene ikako i na koji način Zakon kao majku djeteta mlađeg od 3 godine te na koje više instance da se obratim??? imam li ja pravo po nekom Zakonu (ako već ne po nekim ljudskim linijama) pravo na prilagodbu rasporeda zbog objektivnih razloga? škola ujutro počne u 7 (budim se u 5, budim dijete prije 6 da bih oko 6 otišla na posao), a popodne završava u 19h, dolazim doma u 20h i cijeli mi se ritam hranjenja i odlaska na spavanja produljuje za barem sat vremena. dijete se inače budi u 7, a odlazi navečer na spavanje u 20h.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo nije pitanje ni školstva, ni radnog prava već jednostavno zdrave logike.

 

Ma koliko kolektiv bio veliki svi su podjeljeni po svojim specijalnostima i nekad nešto zaista nema tko odraditi.

 

Ako su organizatori posla napravili sve u njihovoj moći, onda je to to.

 

Udaljenost mjesta boravka od radnog mjesta je čisto vaš problem.

 

Moja je procjena da ste prigovorom zakomplicirali svoj problem, takvi se problemi rješavaju razgovorom u normalnom tonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

takvi se problemi rješavaju razgovorom u normalnom tonu.

pa normalnim tonom smo i razgovarali. s time da sam se ja svih naših dogovora držala, a Škola nije. pa sam sad ogorčena. ne zbog sebe. već zato jer će zbog moje lakovjernosti i naivnosti patiti moja beba. ni zbog čega drugoga. ne vjerujem da se od 64 zaposlenika nije moglo meni izaći u susret, ako je to bio uvjet da odustanem od stanke za dojenje. ako je to bilo nemoguće i neizvedivo (a nije, jer sam vidjela raspored koji je imala kolegica prije, koja me mijenjala), zašto onda obećavati, od strane poslodavca da se to može? a može se, vjerujte mi ;).

slažem se da je udaljenost mjesta stanovanja moj problem, ali nije isto srcu kad mora napraviti 110 km radi samo 2 sata, jer na posao se doći mora, za 5 minuta ili za 5 sati nastave. samo velim da je lakše onda nekome tko stanuje bliže staviti da radi 2 sata, bit će presretan.

 

hvala na odgovoru :*. vidim da je ovo situacija "puj, pik, ne pali"....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da vam tvrde da nije izvedivo, a 64 zaposlene osobe zasigurno nisu istog obrazovnog profila pa da bilo koja od 63 preostale osobe može uskočiti u posao kojim su tijekom ta 2 sporna sata zadužili vas, jeste li pokušali vidjeti gdje biste mogli napraviti zamjenu? Pa ako taj netko nije voljan za trampu, da dođete sa "Rekoste da nije izvedivo, ali... evo, našla sam varijantu koja odgovara meni, a sigurno kolegi/kolegici ne bi bilo lošije, već, čini mi se... bolje. A može i ovako... i još ovako, pa..." Rekoste da može i da je izvedivo. Vi znate bolje što vam odgovara nego onaj tko vam slaže dnevno zaduženje.

 

Osim toga, korist od toga bi bila najviše vaša, jer prava majke koja doji dijete možete koristiti ev. još mjesec dana, a promjenom/zamjenom biste (možda) mogli imati ono što vam odgovara još cca 9-10x dulje. To bi mogao biti dovoljan razlog da smanjite ogorčenost koju ste spomenuli da osjećate, a barem pokušate naći rješenje koje vam debelo više odgovara od prava koje možete ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da sam probala s kolegama naći zamjenu (iako to nije bio moj posao; čak sam si instalirala i program za slaganje rasporeda pa sad sama doma, povremeno, kad mi se da, čisto iz "gušta" malo ukucam nešto, tek toliko da samoj sebi dokažem da je moguće i izvedivo). međutim, sad je raspored složen tako da doista ne ide. na žalost.trebalo bi se mnogima štošta mijenjati da se meni porihta. toga sam svjesna. ono što mene zanima je kako to da staničarka dobije zamolbu da mi složi bolji raspored od ravnateljstva i tajništva i zamolbu od mene, a ne ispoštuje zamoljeno već napravi totalno, ali apsolutno suprotno od zamoljenog i nju se zbog toga ne pošpota i ne zamoli da ponovno napravi ono što je prije, u startu, zamoljena učiniti i nije adekvatno napravila...i sad jasno da je teško nešto porihtati, jer ako pomakneš jednoga, svima se pomiče. no to nije tema ovog pitanja.

 

mene je samo zanimalo kome bih se još potužila i isposlovala ono što se u startu moglo bezbolno izvesti, u slučaju da članovi Školskog odbora ipak odbiju moj pisani prigovor? a znam da je moguće i izvedivo napraviti mi ono što sam molila jer sam već imala rasporede puno bolje od ovoga, npr.kad mi je prvo dijete imalo godinu dana pa sam se vratila na posao, a recimo, onda nisam imala nikakvih zamolbi niti zahtjeva, sami su mi složili lijepo. mislila sam da je to iz neke ljudske uviđavnosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ljudska uviđavnost" je ono što bi mogli nazvati i kolegijalnošću, ali i skrbi da se u okviru zadanih mogućnosti izvuče najbolje za svakog zaposlenog, jer biste rasterećeni vjerojatno i predanije odradili vrijeme u kojemu jedva čekate krenuti doma.

 

S druge strane, stoji ograničenje prostora i vremena, različitih brojki, a i drugih uvjeta (ako ste se služili jednim od mnogih softwarea temeljito, vjerojatno ste uočili kako je nedostatan svaki radi prebrojnih specifičnosti, ne nužno vezanih isključivo za zaposlene i broj prostorija), te da su korisni u kvalitetnom a lakom organiziranju samo uz debeli višak manevarskog prostora.

 

Ako vam ne upali ni vaš prijedlog opsežnog zahvata kojeg ćete se potruditi učiniti jer znate kako (satničaru je posao udovoljiti potrebama odg-obr ciklusa i prvenstveno učenika, poštivati odredbe vezane uz izvjesna prava, racionalno korištenje svih resursa (ljudskih i materijalnih), te nastojati ne prouzročiti posebne stavke troška ustanovi, a ostalo je vrlo fluidno), ni molba, ponudite se za tu ulogu sljedećom prilikom (stavka posebni poslovi do 40h/tj). Možda svima bude bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mah, vidjet ćemo hoće li mi druge obveze u školi (i privatno) dozvoliti da privedm raspored kraju, budući sad to radim čisto rekreativno.

 

zanima me još nešto: što znači preraspodjela radnog vremana iz članka 47., stavak 11, Zakona o radu, odnosno, kako bi se ta preraspodjela mogla primijeniti u mom slučaju, budući da je moj 40 satni radi tjedan sastavljen od 20 sati neposrednog rada u nastavi i 20 sati koji otpadaju na ostale poslove (pripreme, razrednički poslovi i sl.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako bi narav vašeg posla mogla uzrokovati poslodavčevu potrebu za preraspodjelom radnog vremena (i to na vašu inicijativu)? Sezonski povećana potreba za radom ili nešto slično? Kad bi se koristilo tom mogućnošću u vašoj djelatnosti i kad bi uopće bila predviđena za takva radna mjesta, onda bi vam tjedno zaduženje za vrijeme nastavnih dana moglo biti samo veće od tih i takvih 40 (i ne bi bili prekovremeni), a npr. za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika (osim dana godišnjeg odmora prema rješenju) manje od 40, jer otprilike tako traži narav posla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija