Jump to content

nužni dio i dugovanja


bubamara122

Preporučene objave

molim vas za bilo kakav odgovor,

kuća se dijeli na dva dijela. Jedan dio dobiva moj otac a drugi dio kćer njegove maćehe iz prvog braka. Taj drugi dio je nužni dio i iznosi malo više od jedne osmine kuće koja ima kvadraturu 113 kvadrata. Moje je pitanje: mora li mačehina kći iz prvog braka prodati svoj dio ili ga može zadržati i na osnovu njega dobiti nekakve papire za rad u EU pošto je ona državljanka republike Srbije i u RH nema niti boravište niti prebivalište?

Postoji i nekakav dug u banci. Ako se dug ne plati hoće li banka sjesti na taj dio kuće (nužni dio), s obzirom da je ta kći naslijedila, osim tog nužnog dijela, i dugove svoje majke?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...mora li mačehina kći iz prvog braka prodati svoj dio...

 

Koliko je meni poznato - ne mora, jer RH i Republika Srbija imaju regulirano pitanje reciprociteta kod nasljeđivanja kao osnove stjecanja prava vlasništva nad nekretninama naših državljana u Republici Srbiji, i obrnuto.

 

...ili ga može zadržati...

 

Može.

 

...i na osnovu njega dobiti nekakve papire za rad u EU pošto je ona državljanka republike Srbije i u RH nema niti boravište niti prebivalište?

 

Svaka država ima regulirano pitanje boravka i rada stranaca, pa tako i mi - http://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima, čl. 73. pa nadalje (što se tiče rada stranaca).

 

Ako se dug ne plati hoće li banka sjesti na taj dio kuće (nužni dio), s obzirom da je ta kći naslijedila, osim tog nužnog dijela, i dugove svoje majke?

 

Ako je riječ o banci u RH, onda da. Ako je riječ o banci iz Republike Srbije, mislim da ne, ali nisam siguran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija