Jump to content

Tko plaća porez na otpremninu - poslodavac ili radnik???


Snjezana110

Preporučene objave

Lijepo molim odgovor na sljedeće pitanje.

Temeljem poslovno uvjetovanog otkaza isplaćena mi je otpremnina.

 

U mojem Ugovoru o radu definirano je kako slijedi:

"Ako se Ugovor otkazuje od strane Poslodavca, a Radnik je proveo više od dvije godine neprekidnog rada, Radnik ima pravo na otpremninu.

Otpremnina iz prethodnog članka iznosi polovicu prosječne mjesečne plaće radnika isplaćene tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu za svaku godinu neprekidnog rada."

 

Poslodavac mi je u izračun otpremnine uzeo posljednje 3 bruto plaće i došao do iznosa većeg od 64.000,00 kn (neoporezivi iznos za 10 godina staža). Na razliku između do bruto iznosa otpremine obračunao je doprinose za MIO, porez na dohodak, prirez. Za navedene iznose umanjio je otpreminu i takav mi iznos isplatio.

Prije isplate otpremine, dobila sam objašnjenja da je moja otpremnina ugovorena u neto iznosu i da kada je otpremnina ugovorena u neto iznosu porez plaća poslodavac, odnosno da na moj neto iznos koji je ugovoren poslodavac mora "nadograditi" sve poreze i sam ih platiti.

Dakle, pitanje je sljedeće: da li je sukladno citiranom članku moja otpremina ugovorena u neto iznosu odnosno tko plaća porez, ja ili poslodavac!

Zahvaljujem!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija