Jump to content

Odbijen upis vlasništva


Arahna

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za savjet vezano na sljedeću problematiku.

Situacija je ovakva, kao nasljedniku preminule osobe nije mi dozvoljeno upisati vlasništvo nad grobnim mjestom, od strane pravne službe nadležnog groblja. Ali da krenemo od početka:

Prije skoro dvadesetak godina preminuo je pravi vlasnik grobnog mjesta - supružnik osobe kojoj sam ja nasljednik. Prije nego je isti par bio vjenčani, osoba kojoj sam ja nasljednik dugi je niz godina uzdržavala svog kasnijeg supružnika pa su imali i ugovor o uzdržavanju u kojem je napisano da ostavlja imovinu svom uzdržavatelju osim što su zaboravili napisati grobno mjesto. Napisano je i oporučno pismo u kojem svu svoju imovinu ostavlja supružniku. Nedugo zatim je umro. Nakon toga počinje sud koju je započela osoba koja je pokušala prevarom osporiti ugovore i oporuku. Sud je nakon niza godina rasprava napokon odbacio sve navode kao lažne te odbacio sve zahtjeve te osobe. Nažalost to se dogodilo nekoliko mjeseci nakon što je i drugi supružnik preminuo. Tada sam ja pokrenuo zahtjev da se završi ostavinska raspravu i za prvog supružnika, odnosno da se završi ostavinski postupak. U tome ostavinskom postupku je doneseno rješenje da se neće raspravljati o njegovoj imovini, s obzirom da je imovinom za života raspolagao drugi supružnik s kojim sam imao ugovor o uzdržavanju, te na temelju istoga smatra da sam ja vlasnik toga, jer je između ostalog i to grobno mjesto navedeno u ugovoru kao imovina koja je ostala iza pokojnika. Uz prilaganje svih dokumenata i rješenja osporeno mi je pravo upisa vlasništva na grobnim mjestom, uz obrazloženje da drugi supružnik nije bio upisan kao vlasnik (umro prije nego što je donesena presuda u njegovu korist). U međuvremenu su isti prihvatili da svi računi idu na moje ime i moj trošak.

Da li se to smije i što mogu napraviti da se moje vlasništvo upiše?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrazlozenje iz odluke Županijskog suda u Varaždinu, Gž-511/09-2, od 29. IV. 2009.

<<No u pogledu nekretnina koje su u rješenju o nasljeđivanju utvrđene kao izvanknjižno vlasništvo treba upozoriti žalitelja da niti njegova prednica nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, a što znači da se na tim nekretninama, a na temelju predmetnog rješenja o nasljeđivanju, ne može upisati niti on kao nasljednik, jer nije udovoljeno materijalnoj pretpostavci knjižnog prednika iz čl. 40. Zakonao zemljišnim knjigama. To ne znači da nasljednik nije također izvanknjižni vlasnik tih nekretnina,budući da je on vlasništvo tih nekretnina stekao nasljeđivanjem, kao jednim od zakonom dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva na nekretninama u smislu odredbe čl. 114. Zakona o vlasništvu idrugim stvarnim pravima (“Narodne novine”, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i141/06). Međutim, nasljednik se ne može upisati u zemljišnoj knjizi kao vlasnik na temelju rješenja o nasljeđivanju, već isti može pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom,radi sređivanja vlasništva ili utvrđivanja prava vlasništva na predmetnim nekretninama>>

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija