Jump to content

Molim savijet i pomoć


dajc

Preporučene objave

Imam pitanje u vezi tereta na nekretnini (stanu)

Prilikom kupnje stana postoji teret od 66 tisuća kuna, prodavatelj se obvezao taj dug ugovorm prebaciti na neku svoju imovinu (ugovor napravljen i ovjeren kod javnog bilježnika) ali do sada to nije napravio 10ak godina već i izgleda da i ne posjeduje nikakvu imovinu u tom mjestu koje je naveo u ugovoru. Stan je bio MORH-ov dotični gospodin (HRVI) ga je kupio i nije plaćao mjesečne rate, uplatnice dan danas stižu na adresu stana kojeg sam ja vlasnik (upisan u gruntovnici). Znači HRVI vjerovatno postoji nekakva mirovina na koju bi MORH mogao sjesti i naplatiti dug. Što ja trebam poduzeti da se to ostvari ili da spriječim nekakvu ovrhu koja bi mogla doći od strane morha pošto je dug (teret) na stanu još upisan u teretovnici i vjerovatno se ne plaćaju mjesečne rate.

Unaprije hvala na pomoći i odgovorima...

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte čl. 430.-437. Zakona o obveznim odnosima - http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima

 

Zašto ste čekali toliko dugo?

 

Ne znam ni sam zašto sam čekao toliko... u stan sam uselio prije 2 godine kad sam se oženio do tad ga je moj djeda iznajmljivao pošto ga je i on kupio. Tako da do tada nisam imao ništa sa stanom... kada sam uselio i pokušao doći do dotičnog prodavatelja stana on je bio u zatvoru.

Dali mi možete laički pojasniti što da poduzmem sad u vezi te situacije ako se išta i može poduzeti pošto je prošlo dugo vremena od kupovine nekretnine. Bio sam kod par odvjetnika koju su me različito savjetovali ( da šutim i platim teret ) dok je drugi rekao da mi MORH ne može sjesti na imovinu da će doći do nekakve novčane zastare ako se ne plaća duže vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, stan je evidentno kupljen uz upisan teret i pristanak djeda da ga kupi kao takvog. Iz vašeg prvog posta ispada kako je u ugovor o kupoprodaji unesena i odredba kojom se prodavatelj obvezuje "skinuti" teret, pa treba pogledati ugovor o kupoprodaji, što piše tamo glede te odredbe - je li bio određen kakav rok za skidanje tereta, ima li ta odredba učinak raskidnog uvjeta? Ili je stavljeno da ukoliko prodavatelj ne skine teret u tom i tom roku, da djed ima pravo na povrat dijela plaćene cijene? Treba dakle pogledati sam ugovor o kupoprodaji, što je u njemu dogovoreno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije nikakav rok određen niti ima ikakvih odredbi o neispunjenju obveze samo je navedeno da se prodavatelj obvezuje da se prebaciti teret sa stana na svoju imovinu negdje u Ivankovu ulica ta i ta.... ali koliko imam saznanje da prodavatelj ne posjeduje imovinu u Ivankovu vec njegov punac. Znači da nije navedena nikakva čestica na kojoj se ta kuća nalazi u Ivankovu niti ikakva dokumentacija o posjedovanju iste. :glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grdo kad nije uopće precizirano, skoro pa ništ glede skidanja tereta.

 

Moje mišljenje je da odgovornost prodavatelja svejedno i dalje postoji, ali samo i isključivo ukoliko će se teret "aktivirati". Ili da djed kao kupac, pokuša zatražiti od prodavatelja da to riješi (nek veli da je primio te neku opomenu ili kaj već, ovu zadnju mislim, te da sukladno ugovoru traži skidanje tereta), ali pitanje je kako će ovaj to riješiti, ako je još u zatvoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija