Jump to content

HITNO!Suvlasnik mi osporava vlasništvo


iskra30

Preporučene objave

Molim Vas za bilo kakvu informaciju...

Postoji valjani kupoprodajni ugovor (za nekretninu)...pri potpisivanju istoga islaćen je jedan dio (cca 60 % dogovorene kupoprodajnen cijene) i on se odnosi na moga suvlasnika...u istome je datumski određen i ostatak isplate...

glasi : Ugovorene strane suglasno utvrđuju da će se ovaj ugovor smatrati raskinutim u odnosu na "mene" ukoliko ja ne izvršim svoju obvezu do "određenog datuma", a u odnosu na "mog suvlasnika" ovaj ugovor ostaje na snazi u cijelosti.

Ja sam svoj dio platila sa zakašnjenjem od cca 4 mj. u dogovoru sa prodavateljima te su oni dali tabularnu izjavu kojom dozvoljavaju upis mene i moga suvlasnika...mi smo upisani pola pola jer tako piše u ugovoru.

No međutim nikako se ne uspijevamo dogovoriti o prodaji i sad mi se on zaprijetio da će me tužiti i tražiti poništenje mog dijela ugovora...

Također postoji njegovom(mog suvlasnika) rukom pisana potvrda da su prodavatelji primili ostatak dogovorene cijene sa datumom koji kasni 4 mj. i nigdje se ne spominje tko je dao te novce(on ili ja).

Moje pitanje je: da li on može tražiti poništenje dijela ugovora koji se odnosi na mene bez obzira da sam se je usmeno dogovorila i u konačnici isplatila prodavatelje.

Hvala svima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskra, ako sam ja vas dobro shvatio, mislim da u ovom slučaju ovaj vaš "kompa" zapravo osporava visinu vašeg suvlasničkog dijela, koji iznosi 1/2 (kao i njegov), a prema ugovoru o kupoprodaji ispada da je on platio 60%, a vi 40% ugovorene cijene, pa bi shodno tome on trebao imati 3/5, a vi 2/5 suvlasničkog dijela.

 

Za sve je mjerodavan sam ugovor, što u njemu piše glede isplate kupoprodajne cijene i veličine suvlasničkih dijelova - je li visina stečenih suvlasničkih dijelova u korelaciji sa isplatom postotka kupoprodajne cijene, te da li u slučaju da je jedna ugovorna strana platila više, ista ima pravo na regres razlike iznad svog dijela uplate od drugog kupca, koji je platio manje (vas u ovom slučaju)?

 

Vi inače, možete i bez njega prodati svoj suvlasnički udio, ali veliko vam je pitanje hoće li itko to htjeti kupiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da budem iskrena ja ne znam šta on točno smjera jer se svako malo neka nova situacija desi...ali u zadnjem razgovoru je spominjao samo taj sporni članak koji se odnosi na mene i prodavatelje...i uopće nije bilo ni traga (što ne znači da neće biti) o suvlasničkom dijelu..

U ugovoru piše...čl. 1. Prodavatelji prodaju, a kupci svaki u jednoj polovini dijela kupuju nekretninu koja je u z.k. ....

I to je jedini čl. koji govori o visini suvlasničkih djelova...

Čak u ugovoru i ne piše da je on isplatio taj veći dio...ali postoji rukom pisana još jedna potvrda gdje se vidi da je on to isplatio i potpisana od prodavatelja...

Ja mislim da me hoće izblefirati i uplašiti sa tužbom jer mu nisam htjela potpisati punomoć kojom njemu prepuštam sklapanje. potpisivanje i preuzimanje isplate u slučaju prodaje stana....pod izlikom da taj neki kupac NE ŽELI IMATI NIKAKVOG DOTICAJA SAMNOM!

Pa me zanima i dalje da li misliš da se može osporiti moje vlasništvo sa tim prokletin čl. 4. :(

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam tako zaključila...to bi mi bilo logično, al nisam nigdje našla neki zakon u obveznim odnosima (gledala sam učinci dvostranoobveznih ugovora, čl. 361. koji govori o raskidanju ugovora zbog ne poštivanja rokova) koji govori točno o tome.

Pa sam se zbog toga malo zabrinula....gdje bi mogla naći taj zakon?

Hvala bovu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima.

Članak 412.

(1) Kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno dao prodavatelju naknadni primjereni rok za ispunjenje ugovora.

Raskid ugovora zbog neispunjenja

Prava jedne strane kad druga strana ne ispuni svoju obvezu

Članak 360.

U dvostranoobveznim ugovorima, kad jedna strana ne ispuni svoju obvezu, druga strana može, ako nije što drugo određeno, zahtijevati ispunjenje obveze ili, pod pretpostavkama predviđe¬nim u idućim člancima, raskinuti ugovor jednostavnom izjavom, ako raskid ugovora ne nastupa po samom zakonu, a u svakom slučaju ima pravo na naknadu štete.

Kad je ispunjenje u roku bitan sastojak ugovora

Članak 361. /BITNO/

(1) Kad je ispunjenje obveze u određenom roku bitan sastojak ugovora, pa dužnik ne ispuni obvezu u tom roku, ugovor se raskida po samom zakonu.

(2) Ali vjerovnik može održati ugovor na snazi ako nakon isteka roka, bez odgađanja obavijesti dužnika da zahtijeva ispu¬njenje ugovora.

(3) Kad je vjerovnik zahtijevao ispunjenje, pa ga nije dobio u razumnom roku, može izjaviti da raskida ugovor.

 

samoprodavatelj može tražiti raskid ugovora zbog neispunjavanja.

ispnili ste ugovoreno. prodavatelj nema interes tražiti raskid ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskra, ugovor je sklopljen, i ispunjen (izvršen) u cijelosti, vi i vaš kompa ste suvlasnici, svaki u 1/2 dijela.

 

Raskid više ne dolazi u obzir (jer je ugovor izvršen), a glede poništenja ne vidim pravni interes vašeg kompe, tako da je ovo evidentan pokušaj zastrašivanja, a ono na što sumnjam otpočetka - najvjerojatnije refundiranja ovih 10% više plaćene kupoprodajne cijene od strane vašeg kompe. Zato vjerojatno sada ovom prodajom, on želi sebi vratiti ovih 10% koje je on više platio, a za jednaki suvlasnički udio. Nek samo prijeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala bovu :) I ja sam čitala taj dio zakona i došla do istog zaključka ali nisam 100% bila sigurna pa me zanimalo drugo-treće mišljenje...

 

G-man i tebi isto hvala na trudu i vremenu...

Da bi stvar bila još bolja postoji i još jedna isplata sa moje strane koja se nigdje ne spominje (naravno u zajedničkom dogovoru) tako da sam po toj osnovi ja vlasnik 60% a on 40%....zato je i napisano u ugovoru da smo u polovini vlasnici (inače tko bi dozvolio da mu se neko upiše u polovini a da je dao manje para- osim mene naravno)...sve u dobroj namjeri...

Tako da definitivno me pokušava izigrati do kraja jer stan hoće prodati za skoro duplo a meni misli dati onolko kolko je on uložio - i to je njegov interes...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija