Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva


dadony

Preporučene objave

Poštovani,

 

Vlasnik sam petine potencijalno vrijednog zemljišta koje se sastoji od nekoliko povezanih parcela. Na jednoj parceli je bila u ratu srušena kuća u kojoj sam rođen.

Pokušao sam se s ostalim suvlasnicima dogovoriti oko obnove te kuće, međutim nikoga od njih to ne zanima. Ponudio sam da otkupim njihove dijelove te parcele, ali na žalost nismo u dobrim odnosima pa jedni žele prodati, ali ne meni. A drugi traže nemoguću cijenu.

Zanima me koliki su izgledi da razvrgnućem suvlasničke zajednice dobijem parcelu na kojoj je bila kuća s obzirom da jedini imam interes i želju da obnovim srušenu kuću? Veličina te parcele je i po prilici onolika koliko me pripada dijelova sveukupnog zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Moguće je razvrgnuti suvlasničku zajednicu :

1. geometrijskom diobom

2. isplatom

3. civilnom diobom (provodi sud ,po procjeni vještaka i nekretnina se prodaje na dražbi.)

 

Vi možete pokušati kupiti od onih koji su suglasni da Vama prodaju svoje udjele .

Vi ste suvlasnik u idelanom dijelu zajedno s ostalim suvlasnicima .

Predložite diobu isplatom prema tržnim cijenama za to područje .Te cijene možete dobiti u poreznoj upravi.PU ima katalog na temelju kojeg određuje porez na nekretninama prilikom prodaje ,a koji ovisi o infrastrukturnoj opremljenosti , kategorije položaja i zemljišta,

vrste zemljišta i td.

Na temelju tih podataka odvjetnik neka Vam sastavi prijedlog za diobu i to neka prvenstveno predloži geometrijsku diobu ,a za one koji ne prihvate neka predloži diobu isplatom ,po razumnim cijenama .

Vi ne možete tražiti diobu na način da Vama pripadne isključivo dio koji se Vama sviđa,jer ste suvlasnik u idealnom dijelu zajedno s ostalima .

Ako ste Vi koristili na zakonit način tu česticu gdje se nalazi kuća ,tada možete ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva recimo darovanjem ili kupoprodajom od osoba registriranih u katastru kao posjednika i dosijelošću .

Takvu Vam tužbu treba sastaviti odvjetnik.To što su neki uknjiženi kao vlasnici u gruntovnici , a nema ih u katastru može Vama ići u prilog ,jer te osobe mogu biti samo formalno upisane kao vlasnici ,a stvarni vlasnici su posjednici registrirani u katastru.

Na temelju Vaše dokumentacije odvjetnik će Vas moći savjetovati.

Prema tome nema potrebe za razvrgnuće tog dijela ,ako ga Vi koristite dugi niz godina i registrirani ste u katastru kao posjednik ,a ako niste Vi može biti i Vaš prednik.U tom slučaju ustajete tužbom za utvrđenje prava vlasništva kupoprodajom i dosijelošću .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do ove godine u katastru je kao posjednik bila upisana pokojna majka (?). Tek nedavno sam vidio da su jednostavno prepisali sve suvlasnike iz vlastovnice u posjedovnicu iako se samo ja tom zemljom služim. Nema druge, podnjet ću zahtjev za razvrgnuće pa kom obojci kom opanci. Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija