Jump to content

otkup stanarskog prava


vagon

Preporučene objave

Otac mi je 1993godine darovnim ugovorom darovao sa stanarskim pravom koje sam odmah počeo otplačivati.1995stupio sam u brak u kojem smo supruga i ja nastavili zajedno sa otplatom.Stan sam namjeravao prodati pa sam za potrebe otplate stanarskog prava u cijelosti pozajmio od oca 50000€ koje sam mu vratio nakon prodaje tog stana.Razveo sam se od supruge koja sada traži polovicu vrijednosti stana.Napominjem ponovno da sam stan počeo otkupljivat prije početka bračne zajednice.Svojim sredstvima smo otplatili 19.000 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može tražiti povrat 1/2 sredstava za otkup stana koja su uplaćena za vrijeme trajanja bračne zajednice, novcem zarađemim u toj bračnoj zajednici.

ako ima dokaza za porjeklo novca, ili svjedoke.

 

stanarsko pravo se nemože kupiti.

može se otkupiti stan na kom je postojalo stanarsko pravo.

predpostavljam da ti je otac darovao i 50.000,00 Eura za isplatu ostatka cijene.

----------------------------------------------------------

Svojim sredstvima smo otplatili 19.000 kuna.

-------------------------------------------------------------------

polovinu od tog iznosa bi mogla tražiti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to bi bilo moralno Bovu,no naše sudstvo tj.sutkinja je nepravomočno presudilo da ima pravo na pola od stana,zato tražimsavjete,dokazni materijal za žalbu na presudu,čak je i ustavni sud objavio da je stanarsko pravo imovinsko pravo no nigdje ne mogu naći objašnjenje termina imovinsko pravo.Dogodila se greška u pisanju,posudio sam od oca 5000 a ne 50 000 €.Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa Bovu-om. Bivša supruga svakako ima pravo na dio stana, međutim ne na polovicu. Treba vidjeti koliko ste stana vi (ili vaš otac) otkupili prije stupanja u brak. A za vrijeme trajanja braka, za ove navode kako ste dobili na dar od oca 5.000,00 eura trebate imati dokaz da ste taj novac dobili i utrošili ga upravo na ime otkupa stana, drugim riječima da je riječ o tzv. vlastitoj imovini (darovano isključivo vama, ne i supruzi). Tako da bi supruga imala pravo na dio stana koji odgovara polovici sredstava koje ste vas dvoje kao bračni par utrošili na ime otplate stana.

 

Iako, ovu cijelu situaciju dodatno komplicira i činjenica promjene zakona - Zakon o braku i porodičnim odnosima (do 1999.) te Obiteljski zakon (od 1999. te aktualni Obiteljski zakon od 2003.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije pravosuđe krivo što se ti neznaš braniti. ne poznaš zakon a ne kristiš usluge stručne osobe. bivša nemože imati stanarsko pravo. stanarsko pravo je imao vaš otac i po tom pravu otkupio stan koji vam je darovao. stan je bio u vašem vlasništvu ( ako su istiniti navodi iz teksta) prije sklapanja braka. dio cijene za otkup stana ste platili dok je trajala bračna zajednica . za taj dio bivša ima pravo tražiti povrat 1/2 uplaćenog iznosa.

osim ako vam otac ne bud svjedok i potvrdi da vam je dao novac za uplatu rata za otkup stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija