Jump to content

postupanjue policije


anonimno

Preporučene objave

Da li je policija dužna obavijestiti osobu koju ispituje u svojim prostorijama o pravu na odvjetnika ako još nije započela istraga već se radi o izvidima, a razgovara s osumljičenikom ili je ispituje bez ikakvih upozorenja?Šta sve tada unosi u službenu zabilješku o obavljenom razgovoru i čemu ta zabilješka služi ako ne kao dokaz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

te tzv. službene bilješke(ako je ispitan osumnjičenik,a nije upozoren na pravo na branitelja,ili je iskazivao bez prisustva branitelja) je istražni sudac dužan izdvojiti iz spisa, a ako on to ne učini, to mora učiniti raspravni sudac.to je nezakonit dokaz, a i svi dokazi koji potječu iz takvog dokaza su nezakoniti-plod otrovne voćke, pa ako na tome bude zasnovana presuda-to je osnov za žalbu- bitna povreda odredaba kaznenog postupka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eLaCiD za tvoju informaciju u to vrijeme je bio na snazi zakon koji je propisivao obveznu obranu samo za slucaj kada je propisana smrtna kazna.

Kako je smrtna kazna prije toga ukinuta, a zakoni nisu mijenjani to je bilo tumacenje okružnog tužilaštva da se obvezna obrana mora dati za najteže slučajeve obzirom da više nije bilo smrtne kazne.

Sami okružni tužitelji koji su bili na tom slučaju su predložili da se tim osobama odrede branitelji po službenoj dužnosti.

Međutim, tadašnji predsjednik žup. suda odbio je takvo tumačenje zakona jer u to vrijeme sudovi baš nisu imali neka financijska sredstva pa im to nije odgovaralo.

Nakon toga okrivljenici su priznali počinjenje kd, a kasnije je povodm žalbe Vrhovni sud zauzeo stav (koji vrijedi retroaktivno) da obzirom da više nema smrtne kazne obvezna obrana je potrebna za najteže slučajeve kaznenih djela a to je upravo što su okružni tužioci i sami govorili.

I naravno da kada su imali branitelje su sve poricali, a neki svjedoci očevici su ubijeni te su na taj način i uspjeli biti neosuđeni za te zločine.

Znači to su "nevini" ljudi.

Žalosna priča

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

policija to može voditi kao prikupljanje obavijesti od građana a ne kao razgovor s osumnjičenikom, što je diferentia specifica. U tom slučaju ne treba upozorenje na pravo na branitelja a ta saznanja koje dobije iz takvog razgovora su samo idiciji za daljnje postupanje u okviru policijskih izvidaa ne dokaz u eventualnom kaznenom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija