Jump to content

Alimentacija- za neredovitog srednjoškolca


Dorian71

Preporučene objave

Sin mi je 5. godinu u srednjoj školi, ide u 3. razred. Pao je dva razreda, ocjene su mu i sada katastrofalne. Punoljetan je. Redovito plaćam alimentaciju,ali taj novac majka nenamjenski troši (dajem mu na ruke još toliko, jer mu ona uskraćuje sve). Mogu li tužbom ostvariti prekid plaćanja (skida mi ovrhom s plaće) te neovisno od suda, davati djetetu novac? Bi li tužba za prekid plaćanja (sudski), bila prihvaćena, u mom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 210. st. 1. Obiteljskog zakona -

 

"Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze."

 

Podnijeti tužbu za prekid uzdržavanja, ali dozvolit ću si slobodu da vam dadem savjet da ipak dijete uzdržavate "na svoju ruku", a i iz vašeg posta vidim da i ciljate na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dogovori se sa djetetom. alimentacija je pravo djeteta.

djete je punoljetno i na njegov račun uplaćujte određenu alimentaciju. uplatnice čuvaj.

bivša nema aktivnu legitimaciju pokrenuti ovrhu bez punomoći sina koji je punoljetan.

na buduće ovrhe pozovi se na nedostatak aktivne legitimacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

U svezi mog predmeta, prestanka uzdržavanja- održana je rasprava- sin i ja. Na početku, sutkinja je rekla da mi, zakonski, ne može prekinuti obvezu uzdržavanja, jer ju plaćam ovršno. Obrazložili smo, obojica, da se slažemo da iznos ide na djetetov račun (sat vremena obrazlaganja), da bi presuda bila- tužba se odbacuje, jer se provodi ovrha. Zna li netko, je li to zakonski?? Ovršnost je jedino obrazloženje i razlog odbacivanja tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlog odbacivanju tužbe za prestanak je sljedeći: on je redoviti učenik srednje škole, a kojemu doduše prijeti situacija da to uskoro više i ne bude, jer se u srednjoj školi može samo 2x pasti razred, a jednom isti. Potom sljedeći ne bi mogao upisati. Da je netko redoviti učenik koji ne izvršava svoje obveze onoliko koliko bi bilo dostatno da se takvim smatra bi također bio problem, jer nije riječ o procjeni njegove uspješnosti nego udovoljava li kriteriju minimuma.

I godinu nakon prestanka školovanja (nevažno na koji je način školovanje prestalo: odustankom, gubitkom prava, uspješnim dovršetkom), bit ćete ga dužni uzdržavati ako se ne bude mogao zaposliti.

Jest malo čudno ako se ne bi poduzelo ništa pa i dalje uzdržavanje za punoljetno dijete plaćalo na ruke majke naročito ako to obojica ne želite, ali... trenutno prestanka prava na uzdržavanje (još) ne bi trebalo biti.

 

Doduše, kako ste naveli, vrlo skoro bi sam mogao u tom smjeru krenuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru!

Presuda će biti donijeta za tjedan dana. Ne znam zašto kad je sutkinja rekla da je zakonski nemoguće skinuti ovrhu.

Mislite li da bih angažiranjem odvjetnika (za Žalbu, ako presuda bude takva) mogli postići traženo- ne ne davanje novca, već samo preusmjeravanje na djetetov račun?

Nisam našao ni u Ovršnom ni u Obiteljskom zakonu članak koji govori o nemogućnosti prekida ovrhe u ovakvom slučaju. Jer, ako to u Zakonu negdje piše, ne vrijedi mi ni odvjetnik, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

"I godinu nakon prestanka školovanja (nevažno na koji je način školovanje prestalo: odustankom, gubitkom prava, uspješnim dovršetkom), bit ćete ga dužni uzdržavati ako se ne bude mogao zaposliti."

 

Ako je sin prekinuo redovito školovanje (u 6. mjesecu ove godine) i upisao se u obrazovanje odraslih, dakle više se ne školuje redovito, niti traži zaposlenje, do kada sam dužan plaćati majci (jer mi sud nije odobrio, iako je sin punoljetan, plaćanje direktno djetetu). Želio bih skinuti ovrhu s plaće i davati djetetu novac na njegov račun. Ili mora čekati još godinu dana?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija