Jump to content

ostavinska rasprava po starom tj.po katastru


mareivan

Preporučene objave

Najprije moje poštovanje svima, imam jedno ogromno pitanje, uglavnom radi se o mojoj djedovini na koju zakonski kako sada izgleda neću imat nikakvo pravo, mada nisam materijalista ali zbog same uspomene na djeda i moga oca, htjela bih to imati. To je mala kućica sa zemljom i nekoliko šuma koja nikad nije bila na gruntovnica na djedu, samo na katastru. Nakon njegove smrti bila je ostavinska rasprava po katastru i to je dobio moj stric jer je njih petero braće bilo, moj tata je dobio šumu, koju nikako nije mogao prepisati na sebe na gruntovnici. Stric je umro ali iza njega nije bila ostavinska rasprava i ta čestica na kojoj je kuća u gruntovnici stoji na mog pradjeda i prabaku, koji su umrli također, vjerovatno zbog toga nije bila ostavinska. I kad je moj tata umro ostavinska je bila po gruntovnici, pa mi je to donekle logično. Ali sada kroz provjeru čestica u gruntovnici sa djedovog posjedovnog lista nitko nije vlasnik tih čestica uglavnom stoji da ne postoje te čestice, dali postoji kakva mogućnost da se to barem napiše na živuću djecu iza djeda? jer ne vjerujem da ću ja to moći prepisat kako na sebe pošto su djeca još živa. Molila bih Vas mišljenje i savjet. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

određene neke jesu neke nisu, ove koje nisu su na djedu na katastru a na gruntovnici stoji da ne postoje te čestice. Te koje jesu određene išle su na pokojnog strica i na mog pokojnog oca ali iza tate nisu išle na ostavinsku raspravu zato jer ide rasprava preko gruntovnice ne preko katastra, a iza strica uopće nije bila ostavinska rasprava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Clanak 5.ZN

(3) Ostavina se sastoji od svega što je bilo ostaviteljevo u trenutku njegove smrti, osim onoga što se ne može naslijediti zbog svoje pravne naravi ili po zakonu..

Iz sudske prakse;

<<Predmet nasljeđivanja su stvari i prava koja pripadaju ostavitelju u času smrti, pa tako i nekretnine koje nisu upisane u zemljišnim knjigama, koje se u tom slučaju nasljeđuju kao izvanknjižno vlasništvo.>>

Županijski sud u Bjelovaru, Gž-2473/00-2, od 21. XII. 2000..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala mada mi je to jako teško uporediti sa svojim slučajem zato jer sve od moga oca je prešlo na mene mamu i sestru tj išlo je na tri djela, ali ovo od djeda iz ostavine, sva njegova imovina ostala njemu tj u njegovom posjedovnom lista do danas,a na gruntovnici na nikoga. Tu je sada problem, kako dokazati da je to sada moja djedovina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

jeste li vi pokusali u nadleznom katastru zatraziti identifikaciju parcele.Postoji mogucnost da oznaka katastarske parcele nije ista s onom u gruntu.

Ovo se desava u katastarskim općinama u kojima je provedena nova izmjera, a na temelju iste nije obnovljena zemljišna knjiga. To je isključivo informacija strankama radi lakšeg pronalaženja katastarskih čestica u zemljišnim knjigama i podložna je mogućim odstupanjima...

Medjutim,opet naglasavam,da se imovina moze naslijediti i po stanju posjedovnog lista,odnosno katastarskom stanju,s tim sto bi takvu imovinu naslijedili kao izvanknjiznu,koju u nekom drugom postupku mozete pretvoriti u knjiznu,i ako sam vjerovanja da je konkretna imovina vec knjizna pod drugom oznakom,pa cak sta vise i drugim upisanim vlasnikom-cima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam to tražila na katastru, nego sam danas ponovno bila na gruntovnici pa me je savjetovao jedan njihov djelatnik, rečeno mi je da se te čestice mogu nekako riješiti koje nisu u ničijem vlasništvu al da je teško riješiti ove koje jesu, mada su ti ljudi svi pokojni. I to mi je spomenul za izvanknjižni upis vlasništva, ali mislim da ću to teško napraviti pored djedove djece, dali je to ikako moguće s obzirom da su oni živi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija