Jump to content

stan u kojem smo zaštićeni najmoprimci dvostruko je veći nego što piše u rješenju


ekvivalent

Preporučene objave

Kao zaštićeni namoprimac živim s obitelji u stanu čija je veličina, prema papirima, 45 kvadrata, no stvarna veličina je 80 kvadrata.

Do povećanja je došlo tijekom 50 godina, jer smo od dvorišnog stana, koji je praktički bio šupa sa zajedničkim poljskim wc-om, napravili funkcionalan stan. Naime, svi stanari u prizemlju zgrade, uključivši i vlasnike zgrade, su tijekom vremena povećali postojeće stanove dogradivši ih prema dvorištu. To smo činili isključivo vlastitim sredstvima.

Postoji li način da, prema novom zakonu koji će uskoro stupiti na snagu, otkupim svih 80 kvadrata prema predloženim uvjetima ili mogu otkupiti samo papirnato postojećih 45?

Dilema je i ekonomske naravi, jer ukoliko možemo otkupiti samo 45 kvadrata, onda nam je bolje ostati u stanu koji ima 80 i plaćati zaštićenu najamninu, obzirom da u malom stanu ne možemo funkcionirati, a kupiti veći stan po tržišnim cijenama nismo u mogućnosti.

Molim savjet i zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
nego, kako ti to misliš otkupiti taj stan? po nadolazerćem zakonu ti ga gubiš taj stan, a ne otkupljuješ.

 

oprostite, tražio sam savjet, ovo vaše mi se više čini kao neka ljutnja, odozgora, a ne vidim tomu razlog.

 

Koliko sam laički mogao razumjeti zakon koji još nije usvojen, ne "gubim stan", kako vi kažete, nego imam tri opcije

 

 

Vlasnici stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci morali bi prema tom prijedlogu podnijeti zahtjev jedinici lokalne samouprave koja bi procijenila ima li odgovarajući zamjenski stan u svom portfelju. Ako ima, zaštićeni bi najmoprimac prešao u drugi stan i nastavio plaćati najamninu Gradu ili Općini, a u protivnom bi mu lokalne vlasti trebale osigurati novi stan, bilo kupovinom ili gradnjom kroz POS, s mogućnošću otkupa. Treća je opcija da se najmoprimac odluči sam kupiti stan na tržištu, a u tom mu slučaju država subvencionira 25 posto, a lokalna samouprava 40 posto odgovarajuće površine.

Ako se najmoprimac dogovori s vlasnikom stana o otkupu stana u kojem živi, također će dobiti subvencije od grada i države za 35 kvadrata i dodatnih 10 po drugom članu kućanstva, a ostatak će platiti prema punoj cijeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija