Jump to content

zloupotreba polozaja


mokica9

Preporučene objave

Zanima me da li neko sluzbeno lice MUP-a moze zahtijevati od Telekom-a listing poziva i poruka koje su slate sa mog osobnog telefona, a da za to nema nikakav sluzbeni osnov, jer inace namam problema sa zakonom, policijom i tome slicno, ne radim nikakve kriminalne radnje i to sve kako bi me ucijenio ili eventualno to dao na uvid nekom trecem, kako bi mi nanio stetu, nematerijalnu. Da li je to zloupotreba polozaja? Kako se mogu pravno zastiti i da li imam osnov?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me da li neko sluzbeno lice MUP-a moze zahtijevati od Telekom-a listing poziva i poruka koje su slate sa mog osobnog telefona, a da za to nema nikakav sluzbeni osnov...

 

U načelu - ne. Radi se ovdje zapravo o stvarima koje spadaju u tzv. posebne dokazne radnje rigorozno propisane čl. 332-339. ZKP-a - http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku

 

Ali... Pogledajte ovdje (isprika moderatorima ako je koji link nedozvoljen) -

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/najavljivali-su-jedno-a-sdp-i-hdz-rade-drugo-sto-je-s-civilnim-nadzorom-rada-policije--/710621.aspx

 

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/doznajte-tko-vas-spijunira.html

 

Znači, sukus je sljedeći - nije dozvoljeno i ako nije poštivana zakonita procedura predstavlja tzv. nezakoniti dokaz koji se ne može upotrijebiti protiv optuženika u kaznenom postupku. Ali da se radi - očito da. Zašto? Da se dobe informacije. Nadzor? Koji nadzor?

 

U ovom vašem slučaju radi se o "privatizaciji" položaja, a s kojim ciljem točno - to vi znate.

 

Da li je to zloupotreba polozaja? Kako se mogu pravno zastiti i da li imam osnov?

 

Ne mora biti. Pogledajte si čl. 291. KZ-a što sve mora postojati kako bi se radilo o citiranom kaznenom djelu. A i upitno je uopće dokazivanje. Vrlo upitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Naime ja nisam ucinila nikakvo kazneno djelo. Zanimalo me da li sluzbeno lice moze na svoju ruku zahtijevati listing od Telekoma, a da za to nema osnov, nego iz privatnih razloga to cini. Postoji i prijetnja od strane tog lica da ako nadje nesto u porukama ili pozivima sto mu ne odgovara da ce taj listing proslijediti trecoj osobi kako bi mi na taj nacin nanio stetu.

Hvala u svakom slucaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ima iz čl.138,139,142 KZ-a.

 

S obzirom da su, barem zasada, ova djela eventualno tek u pokušaju - za prisilu (čl. 138.) pokušaj nije kažnjiv, a za prijetnju (čl. 139.) pokušaj nije moguć. Čak i da se djela dovrše, radilo bi se o djelima koja se progone po privatnoj tužbi.

 

Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka (čl. 142.) - pokušaj opet nije kažnjiv, ali ako bi djelo bilo dovršeno, onda bi se progonilo po prijedlogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija