Jump to content

Trajanje sudskog procesa i kako dalje


djadja

Preporučene objave

Lijepo molim za savjet što i kako dalje sa sudskim procesom iz 2000. g. Otac mi je, kao pješak nastradao u prometnoj nesreći i od posljedica umro nakon dva dana. Predala sam slučaj odvjetniku i pokrenut je proces za naknadu štete. Općinski sud je nakon izlaska vještaka, donio presudu u korist osiguravajuće kuće, slijedi žalba Županijskom sudu, koji 2002. g. donosi odluku i vraća predmet na općinski sud. 2004 godine općinski sud, novo vještačenje, odluka u moju korist. Žalba osiguravajuće kuće Sunce osiguranje, ponovna odluka općinskog suda, novo, treće vještačenje - podjeljena odgovornost.

14.06.2012. predmet je dodijeljen Županijskom sudu u Zagrebu i sada ga pratim putem e-predmeta. Ništa se ne događa.

Pitala sam za savjet odvjetnika koji vodi postupak, trebamo li podnijeti zahtjev za naknadu za dugotrajnost postupka. Odgovorio mi je da to nije pametno, jer bi sudac, prilikom donošenja presude mogao na to negativno gledati???!

Molim za savjet. Je li uobičajeno da postupak koji je započet 25.05.2000., traje i danas, nakon donošenja jedne, druge, treće odluke ili riješenja, slanja drugi put na županijski sud, tri vještačenja? Što da radim sa zahtjevom za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku?

 

​Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li bio proveden kazneni postupak protiv osobe koja je skrivila prometnu nesreću?

 

Pitala sam za savjet odvjetnika koji vodi postupak, trebamo li podnijeti zahtjev za naknadu za dugotrajnost postupka. Odgovorio mi je da to nije pametno, jer bi sudac, prilikom donošenja presude mogao na to negativno gledati???!

 

A je vam je dao pravi savjet, nema šta!

 

Je li uobičajeno da postupak koji je započet 25.05.2000., traje i danas, nakon donošenja jedne, druge, treće odluke ili riješenja, slanja drugi put na županijski sud, tri vještačenja?

 

Naravno da nije normalno.

 

Što da radim sa zahtjevom za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku?

 

Možete ga vi i sada podnijeti, ali problem je u tome što je sada glede odlučivanja povodom citiranog zahtjeva na snazi drugačiji režim, koji je stupio na snagu u 2013. godini, i koji je vrlo otežan u komparaciji sa prijašnjim uređenjem. Trebali ste taj zahtjev već puno prije podnijeti, i imali bi barem kakve takve koristi - dobili bi neki naknadu. Sada će to ići vrlo teško. Ali ne i nemoguće, samo vam realno dočaravam situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneni postupak nije proveden.

Bilo je tu svega, što je, možda u našoj državi normalno. Vozač je radio u bolnici u koju je odveden otac. Nakon što je otac umro, nisu ga ni slali na obdukciju, da se vidi od čega je umro, mislili su da je od starosti - imamo je 77 g. Začudili su se kad sam zatražila obdukciju, da se vidi od čega je umro. Da nisam ne bi ni imala dokaz da je umro od galopirajuće upale pluća, kao posljedice udarca. Jer, tatu su poslali doma prvi dan, a slijedeći mu je pozlilo i završilo je tako, kako je završilo. Najgore je što se osjećam kao da sam prevarila oca jer sam glupa što sam vjerovala institucijama i da će se utvrditi da starac u tim godinama nije u stanju sakrivati se iza drveta, čekati auto i onda naglo potrčati pred auto. Tako je od prilike glasilo prvo vještačenje i to je tvrdio vozač. Najgore u svemu je, što se to sve dogodilo pred mojom kućom, u podne, sunčani dan i išao je unuci na rođendan.

Osjećam se grozno, jer mislim da sam ja pogriješila, odnosno da nisam poduzela sve što treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nesreća se dogodila u subotu, izišla je policija na uviđaj, tata je završio u bolnici, otpustili su ga navečer. U nedjelju je bio jako loše, vratili smo se u bolnicu, poslije podne su ga zaprimili i rekli da se ne nadam previše. U ponedjeljak je umro. Do odlaska na patologiju, nitko u bolnici to nije povezivao sa prometnom dan ranije, dok ja nisam tražila obdukciju. Da nisam ispalo bi da je umro od upale pluća. Nakon toga imam samo informacije o vođenju postupka radi naknade štete, nikakav prekršajni postupak, nikakav kazneni postupak, ja tih informacija nemam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovo je meni kao odgovor na pitanje o zahtjevu za suđenje u razmnom roku, napisao odvjetnik:

"Postoji mogućnost pravnog sredstva kojim se može ubrzati rješavanje predmeta, a to je podnošenje zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, koji zahtjev se podnosi neposrednom višem sudu u odnosu na onaj koji rješava predmet (u konkretnom slučaju to bi bio Vrhovni sud RH, nakon što predmet zaprimi Županijski sud u Zagrebu). U tom slučaju se podnositelju zahtjeva (u slučaju da je zahtjev osnovan, što u Vašem slučaju svakako jest) određuje primjerena naknada (cca 10.000,00 kn), a nižem sudu se određuje rok za rješavanje predmeta. Nema sumnje da bi u Vašem slučaju Vi ostvarili naknadu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, međutim morate imati na umu da podnošenje navedenog zahtjeva može imati reperkusija na odluku drugostupanjskog suda jer suci imaju izrazito negativno mišljenje o podnošenju takovih zahtjeva.

U slučaju da mi Vi date uputu ja ću takav zahtjev podnijeti, ali morate biti svjesni mogućih konzekvenci."

 

To je bilo prije godinu dana. Sada pitam za savjet, da li da odvjetniku dam uputu ili ne?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od nadležne policijske postaje traži očitovanje.

dali je proti vozača vođen kazneni postupak (zbog smrti pješaka, ako je bolnica dostavila nalaz obdukcije)

ili prekršajni postupak.

ako je vođen postupak na kom sudu je vođen .

tražiti kopiju odluke suda.

 

zbog nedokazane krivnje vozača i imaš problem.

odvjetnik je to davno trebao uraditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija