Jump to content

Sudska ovjera javnobilježničkog ugovora o dož. uzdržavanju


anonimno

Preporučene objave

Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju iz prosinca 2004 godine napravljen kod javnog bilježnika. Budući da je uzdržavana osoba umrla u lipnju 2006 godine, zatražio sam od porezne uprave izračun poreza na nekretninu iz ugovora.

Da bi dobio zakonsko umanjenje za svaku godinu uzdržavanja porezna traži da se taj ugovor ovjeri na općinskom sudu (Zagreb). Pitanje je koliko vremenski traje ta ovjera i koliko se plaća? Moram li čekati u redovima? Da li je to u pravilu vrlo brzo ili se mora čekati nekoliko mjeseci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U 3 razgovora sa referenticom iz porezne rečeno mi je u smislu da ugovor treba ovjeriti da je pravomoćan. To mi nema smisla jer je ugovor javno bilježnički akt i kao takav nema se što na njemu ovjeravati. Nema mi druge nego da se odšetan u N.Zagreb i da zatražim fotokopiju nekog njima dobrog ugovora pa da pročitam što to tamo piše i tko je to ovjerio. Budući da sada da bi se upisao u gruntovnicu nije uvjet kao nekada da si prvo platio porez, bilo bi logično da se traži pravomoćnost rješenja o upisu u gruntovnicu jer to izdaje sud, jer (bilježnički akt) sud što ne izdaje nebi trebalo ni da opravomoćuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po obrazloženju gospodina Ž. u poreznoj upravi ne mogu se osloboditi dijela poreza na promet nekretnina za vrijeme trajanja uzdržavanja u visini od 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja zato jer moj ugovor koji je sastavio javni bilježnik u Zagrebu,2004 godine njemu nije mjerodavan za umanjenje poreza već samo ugovor koji je napravljen kod suda i ovjeren u sudu. Pokazao mi je neku knjižicu (zakon o porezu na promet nekretnina) po kojoj on radi i u nekom od članaka piše da je potrebna ovjera kod suda i da on tu ništa ne može i da se mogu žaliti. Taj članak na netu izgleda ovako:

Članak 8.

(1) Ako se nekretnina stječe na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine.

 

(2) Pri stjecanju nekretnina prema stavku 1. ovoga članka, porez na promet nekretnina smanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju ovjerovljenog kod suda ili drugoga nadležnog tijela do smrti uzdržavanog.

 

Smatrao sam da je javni bilježnik u ovome slučaju isto kao i sud (drugo nadležno tijelo) ili griješim?

Da li je gospodin iz porezne u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija