Jump to content

Molim vas pomoć i savjet


periska

Preporučene objave

Poštovani,

nakon smrti mog oca 2011.god, i ostavinske rasprave koja je postala pravomoćna 03.12.2012. kojom je sva imovina podijeljenja na po 1/3 mami,bratu i meni ,uslijedio je pravi pakao.Ja sam smatrala da to mene ne pripada,nego manje. Pokušala sam u dogovoru s mamom preko odvjetnika postići dogovor s bratom ,na žalost bez usjeha.

Imovina se sastoji od 3 kuće( jednu kuću su roditelji gradili meni, nije legalizirana,ja tu živim i ja sam podnijela zahtjev za legalizaciju uz sve potrebne dokumente), u drugoj kući živi on sa obitelji i u prizemlju ima kafić,a 3. kuća je velika obiteljska kuća sa 2 500 kvadrata okućnice,17 000 trsova loze ,oko 150 stabala maslina,brojnog drugog zemljišta,barke,groba. U dogovoru s mamom predlagala sam bratu,da meni pripadne ta kuća,2 vinograda sa ukupno 700 loza i 20 maslina,te da vse ostalo pripadne njemu. Inzistirala sam da se mojoj mami na plodouživanje stavi prizemlje ove kuće(u kojoj ja živim),a u kojoj ona stanuje od 11.mj.2012. (u apartmanu do mene). Brat nije pristao,uz sve ostalo traži i prizemlje ove kuće. Tu je smjestio svoje konobarice iz kafića,tražio je da one žive tu dok postoji kafić. Mama i ja na to ne pristajemo.Uslijedili su napadi,uvrjede.U 9.mj.pijan me verbalno napao,vikao popuši mi k...,a da ja nisam ni riječi izustila.Zvala sam policiju,priveli ga na otrježnjavanje,odveli sudcu za prekršaje,prijavili ga Centru za socijalnu skrb za obiteljsko zlostavljanje. A tamo ja ,glupača išla uljepšavati ,nisam htjela da izgubi posao,da mu dijete pati.

Mislila sam kad shvati da ne može raditi što hoće,neka mu to bude opomena.

Na žalost, njegovim uvrjedama mami i meni nema kraja.

Odlučila sam preko odvjetnika pokrenuti postupak za izdvajanje moje trećine. Njegov savjet je da krenemo parcijalno,jer bi to trajalo vječnost.

Za vječnost nemam vremena jer me financijski uništava, Struju za čitavu kuću plačam ja,rješenje za legalizaciju treba stići ovih dana,a u isto vrijeme dok mama i ja koristimo samo po trećinu ove jedne kuće,on koristi sve ostalo,kafić radi ,lozu,masline,kuće.

U 4.mj.2011.je lažirao mamin potpis i u Agenciji za poljoprivredu u ime mame podnio zahtjev da se kao nosioc OPG-a upiše on umjesto pok.oca,iako je ostavinska bila u tijeku.Tako on diže novac sa poljop.zadruge,radi što hoće,a mama i ja smo dovedene do financijskog ruba.

Molim Vas savjet,što napraviti,postoji li mogućnost zabrane korištenja do rješenja? Toj sili nema kraja.

Drugo pitanje je:

Moj pok.otac je 1992.g na nagovor mog brata jednom susjedu posudio svu ušteđevinu,da bi ovaj spasio svoj posao. Svake godine se ugovor obnavljao i potpisivao od strane mog oca,tog čovjeka i njegovog sina. Zadnji ugovor je potpisan u 11.mj.2010.god.,u kojem se dotični obavezuje vratiti novac 15.11.2011.god,u slučaju potrebe(namjena za legalizaciju kuće),20 000 Eura vratiti odmah. U ovoj maloj sredini su svi pa i dotični znali da je moj otac loše,i tada se nije pojavio.Otac je umro 26.11.2011.g, niti sućut nisu izrazili,od tada uz sva nastojanja lijepo i razgovorom,ništa od njega.Dug je prijavljen u ostavinsku masu ,pravomoćnim rješenjem dijeli se na tri jednaka dijela,sada iznosi oko 35 000 Eura svakom od nas.Dotični je svoju imovinu oglasio na internetu za prodaju,bojim se da ako krenem u sudski postupak ,dok se riješi ,ništa,ama baš ništa od toga neće biti.Što mislite o angažiranju neke Agencije za naplatu potraživanja?

Molim Vas pomozite savjetom ,što da napravim,jer ovo moju obitelj vodi u financijsku propast,a moja mama životari od penzijice i moje pomoći uz sav ogromni rad mojih roditelja.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imovina nije podjeljena. svako posjeduje idealni dio od svake nekretnine.

brat koristi lokal (zajedničku imovinu ) ?

pismeno bratu ponudite ugovor o najmu vašeg djela nekretnine.

ako odbije skloiti ugovor tužbom tražite isplati najma unazad (od primitka rješenja o nasljeđivanju), uvečano za zakonske kamate.

 

ako postoji ugovor o posudbi novca vi ste nasljednik tog novca (rješenje suda)

susjedu uputite pismeni dopis da vrati posuđenu svotu).

podnesite tužbu za povrat iznosa koji vam je određen odlukom suda, uvečano za zakonske kamate).

tražite upis spora u gruntovnim knjigama (vlasnički list nekretnine),

da bi spriječili prodaju nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je,sve su stekli naši roditelji,i nisam mogla doći sebi na ostavinskoj ,kad je javni bilježnik to izrekao, ma gdje ste čuli da je od ostavinske do donošenja pravomćnog rješenja prošlo 6 mj.,i to nakon mog maila bilježniku da ću se obratiti svim mogućim službama i tužiti ga ,pa je u roku od tri dana došlo rješenje. To je ono što najviše boli, oni stvarali,a ona sada da nije mene bila bi nigdje. Čitavo vrijeme brat se na ostavinskoj postavljao kao on daje,ja sam pukla i rekla ma što ti daješ ili ja ,to je mati s ocem stekla,njihovo je. I evo,moja mati od 80 god. ovisi o nekom. To me boli,jer znam da ima veze i da su sve igrali na račun njega, a pri tom gosp.bilježnik u niti jednom trenutku nije brinuo o mojoj mami. Gađljivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još nešto Matrix76, 2 godine nastojim da se moja mama zaštiti, želim da je nitko ne može dirati,eto mu sve ostalo,samo neka nam mira,za moju majku ću sve učinit,jer znam njen život. Pa gdje je zakon,gdje pravda ,zar u ovoj jadnoj zemlji samo veze igraju.Ja ih nemam,ja sam običan mali čovjek,koji voli svako jutro kad se pogleda u ogledalo vidjeti čovjeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pustite sada priče čovjeku i čovječnosti, imate problem i treba ga riješiti a ne zdvajati nad ljuskim osobnostima (bez uvrede, samo mislim da si ljudi ne rade usluge trošeći energiju na karakter drugih ljudi).

 

Imate složenu situaciju i zaista bi Vam preporučila da potražite stručnu pravnu pomoć. I da su odnosi super u obitelji, trebalo bi imovinu pravično podijeliti, a nažalost prema ovom što pišete - Vaš brat će raditi probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija