Jump to content

predračun - pravno obvezujući???


nikica.kc

Preporučene objave

Pozdrav,

 

zanima me pitanje predračuna i njegova pravna obveza. Naime riječ je o tome da mi je jedan kupac dužan pozamašan iznos, on želi i dalje kupovati robu od mene, ali ne želi platiti robu za koju je dužan, moj uvjet da dalje poslujemo je unaprijed plačena roba, situacija se pomjenila kad sam saznao da se nalazi u predstečajnoj nagodbi. Moj plan je sad da mu izdam predračun za robu koju je naručio, da uplati novce za tu "obečanu robu" ali da zadržim novac, za onu robu koju još nije platio. U dobrom slučaju ga ucijenjujem da ću isporučiti robu ako uplati dug (dug traje već 7 mj.), u lošem slučaju se zadovoljiti s tim novcima koje je uplatio po predračunu za robu. Zanima me koje su posljedice za mene, ako on krene pravnim putem tražiti "pravdu"?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom na činjenicu kako se dotični nalazi u procesu predstečajne nagodbe, savjetujem vam da više ne poslujete s njim (osim naravno ukoliko plati unaprijed), jer mogućnost manipulacije s njegove strane, a sukladno samom Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, je izuzetno velika, pa ćete na kraju ostati bez svega - i onog prethodnog i budućeg potraživanja. Osim ukoliko se zakon izmijeni ili eventualno sklopljena predstečajna nagodba poništi. No to bi bio izuzetno velik rizik s vaše strane. Za buduće eventualno poslovanje tražite plaćanje unaprijed. Ali naravno - odluka je samo vaša.

 

Još jedna napomena - šansa da izvisite sa vašim potraživanjima je izuzetno velika, ali imajte na umu da država prema vama neće imati milosti glede naplate svojih poreza na ta ista vaša potraživanja koja vi nećete uspjeti naplatiti. Pa razmislite koliko je isplativ taj rizik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija