Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju


goran_n

Preporučene objave

Imam slijedeći problem: sklopio sam s majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju 1999. godine i ovjerio ga na općinskom sudu. Nakon majčine smrti išao sam u Gruntovnicu podnesti zahtjev za uknjižbu istog i dobio informaciju da se ugovor ne može uknjižiti jer nema klauzulu intabulandi. Čeka rješenje na koje ću podnesti prigovor. Od javne bilježnice sam dobio informaciju da u tom slučaju da stan ide u ostavinsku imovinu. Da li je to točno? Sa raznih strana sam dobio razne informacije i stvarno ne znam šta mi je činiti. Da li trebam poduzeti neke korake prije ostavinske rasprave? Da li bi bilo dobro zatražiti od javne bilježnice izuzeće stana iz ostavine i kad se to traži, prije rasprave ili za vrijeme rasprave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitnu klauzulu ste ispustili,no po meni tu nije kraj,prvo sto me interesira,da li ste ugovor zabiljezili u zemljisnim knjigama,jer bi vidljiva zabiljezba ugovora izuzela takvu imovinu iz ostavinske mase.

Nakon sto se pravomocnim rjesenjem o nasljedjivanju utvrde nasljednici umrle,imate mogucnost da vam isti mirnim putem izdaju tabularnu ispravu(clauzula intambulandi),ili tuzba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz cinjenicnog stanja je sasvim izvjesno da od prigovora nema nista.

Zabiljezba je jedno a upis prava vlasnistva(uknjizba)drugo.

Zabiljezbom ce te sprijeciti da imovina obuhvacena ugovorom udje u ostavinsku masu.

Ako sestra spori ugovor,onda bi najbolji scenarij bio da vas tuzi,gdje bi vi odgovorili protutuzbenim zahtjevom,npr.

1.Utvrdjuje se da je ugovor o doz.izdrzavanju broj....,sklopljen dana.....u....izmedju Markovic Marka kao primatelja izdrzavanja i Nikic Nike kao davatelja izdrzavanja,pravno valjan.

2.Utvrdjuje se da je Nikic Niko na temelju ugovora o doz.izdrzavanju br...,nosilac valjane pravne osnove podobne za upis prava vlasnistva na nekretnini oznacenoj kao k.c.....iz z.k.ul....,u naravi kuca i okucnica ukupne povrsine ....m2.

3.Shodno prednjem se obvezuje tuzeni da u roku od 15 dana tuzitelju izda-ju tabularnu ispravu podobnu za upis prava vlasnista na nekretninama obuhvacenim ugovorom o doz.izdrzavanju broj....,koju ce u protivnom zamijeniti ova presuda.

4.Tuzeni su u obvezi tuzitelju naknaditi prouzrocene parnicne troskove....

.

Znaci ovo bi otprilike bio petit tuzbe ili protutuzbe,odnosno tuzbeni zahtjevi,koje bi naravno uz svu dokumentaciju i strucnu pomoc valjalo precizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slucaju se uopce nece raspravljati o imovini koja je navedena u ugovoru,sestra moze prigovoriti,no jednostavno ce joj biti receno,"gospodjo imate parnicu za pobijanje ugovora",kad zavrsite ostavinski postupak slijedi Vash problem"nemogucnost provedbe ugovora u zemljisnim knjigama"iz vec poznatih razloga,za cije rjesenje poduzimate radnje koje su vec recene u prednim objavama...

Gorane,postigli bi puno toga kad ne bismo unaprijed pretpostavili da su neke stvari nemoguce,a da bi bili oprezni neke stvari moramo provjeriti,no i pretjerana opreznost ugrozava samu sigurnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija