Jump to content

Ugovor o građenju "ključ u ruke" - pomoć


ketcha

Preporučene objave

Pročitala sam nešto o modelu gradnje ugovorom "ključ u ruke".

Nalazim se u nezavidnoj poziciji i kratko ću pojasnit nedoumice pa molim ako imate kakva iskustva i savjete da ih udijelite.

**kraj 2010. godine zajedno sa još 2 sustanara ovlašćuje se Upravitelj zgrade da vodi ugovaranje radova na zgradi. Putem javne nabave javlja se isključivo jedan izvođač i to izvođač koji nikada nije ni izvodio krov niti je tražio na uvid projekt. Na neviđeno daje ponudu rekla bih isuviše "smrdljivu". Isti izvođač je poznat da to čini stalno i da kasnije fantomske radove naplaćuje. Potpisuje se ugovor s klauzolom "ključ u ruke".

**Od 2011. do 2014. radovi zbog objektivnih okolnosti nisu počeli i izvođač je dostavio račun za prisilnu naplatu neizvedenih radova zbog čega prihvaćamo da se radovi pokrenu. Od 2011. do 2014. smo u nekoliko desetaka navrata molili izvođača da dođe i dokumentira tzv."postojeće stanje" koje mu se navodi u ugovoru i troškovniku s obzirom da i ovlaštena osoba koja je radila troškovnik nije imala nacrte niti je uložila truda da troškovnik temelji na planu pozicija i dokaznicama. Radi se o složenoj krovnoj konstrukciji u starogradskoj jezgri, zgrada je pod zaštitom itd.

 

**Radovi teku i svakodnevno trpimo ucjenjivanja i prijetnje i naravno čekamo kraj radova i pribojavamo se fantomskim stavkama. Arhitekt sam po struci i ako dobro tumačim Zakon, bez obzira na odgodu radova, izvođač je dužan u ugovorenoj cijeni izvesti radove(predviđene i nepredviđene) na krovu? (Ispravite me ako sam u krivu). U troškovniku je druga drvena građa u odnosu na onu koja je izvedena (jednostavno nije bilo moguće!!!), izvedena je armirano-betonska greda koje u troškovniku nema al statički račun je pokazao da krov bez nje ne može biti stabilan. U troškovniku je jedna krovna kućica (bez dimenzija, opisa, samo postojeće stanje). Izvest će se traženjem konzervatora duplo veća krovna kućica s opisom i stavkama što je potrebno a danas nam je izvođač za dodatne radove ispostavio račun?! Ispostavio je račun i za stolariju koja se i u postojećem stanju nalazila. U troškovniku je krovni prozor dimenzija 58x80, izvest će se 78x118 i naravno da me zanima tko snosi trošak za njega?

 

Naravno, želeći sebe zaštititi i znajući s kim imam posla, želim saznati sve moguće prednosti i nedostatke ugovora "ključ u ruke". Jedan od upitnika je da nitko osim mene i nadzornog nema nacrte krovišta i time i on i ja znamo da je ugovoreno npr. 85m2 krovišta kojih nema?! Krovište ima 62m2. Dakle, sve količine su u startu bile veće od mogućih (zbog nepredviđenih radnji). No, da li sad izvođač može tjerati mak na konac i reći "da, 3 godine nismo započeli radove, radili smo gredu koje nije bilo itd." ili sam ipak zaštićena?

 

Ispostavilo se i da međukatnu konstrukciju između stana i krova treba mijenjati i realno je i to trebalo biti u troškovniku al snositi ćemo dodatne troškove samo da se ugovorena cijena ne promijeni.

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija