Jump to content

Tko je nadležan za ometanje posjeda? Naizgled vrlo jednostavno...


Jethro

Preporučene objave

naoko jednostavno pitanje i odgovor primjenjiv sa milijun riješenih slučajeva.

ipak, radi se o sljedećem:

 

stanar sa stanarskim pravom živi u mojem stanu. taj stan sam nedavno kupio i obavezan sam ga obavijestiti da sam ja postao vlasnik i da meni treba plaćati tih stotinjak kuna najamnine za stan u centru zagreba.

 

ipak, on ne želi se obavijestiti. pokušao sam pismeno - ne prima obavijesti, vraća se pismo svako koje pošaljem. odbija ikakvu komunikaciju. odlučio sam uzeti svjedoke i obavijestiti ga usmeno, kao i predstavnika stanara te ostale susjede.

pitanje: obzirom da isti niti plaća stanarinu, izgubio je pravnu osnovu korištenja mojeg stana, ne da se obavijestiti, ne želi razgovarati, bahat je, ne pušta me u moj stan, prijeti i sl., civiliziraniji način je to riješiti preko suda. ipak, on neće preuzeti poštu ni od suda pa će se sljedeće parnice održavati bez njega, tj. neće se održavati.

 

najvažnije pitanje: ako ja provalim u stan, kakve su konsekvence po mene? pretpostavljam da će zvati policiju, no nema elemenata kaznenog djela obzirom da sam ušao u svoj stan. policija je može eventualno uputiti na parnicu.

može li policija njega uz nekakav hitni sudski nalog vratiti u stan? koje su ovlasti policije u ovim situacijama?

koje su moje ovlasti u ovakvim situacijama?

mogu li mene ikako izbaciti iz stana ako ne želim otvoriti stan? ako mi provaljuju stan, oštećuju moju imovinu.

pretpostavljam da ima temelj za tužbu za ometanje posjeda, no to mi je jedini slučaj da je uspijem dovesti na sud i da povežem ta dva predmeta - moje ometanje njenog posjeda u mojem vlasništvu i njeno bespravno korištenje mojeg stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pokrenete parnicu radi iseljenja i/ili neplaćene stanarine i on odbije primiti ispravno naslovljenu tužbu odnosno poziv, donijet će se presuda zbog ogluhe.

 

Ne samo da bi presuda bila u vašu korist, nego biste si tako prištedili godine suđenja i gnjavaže. Dakle, tužite ga pa neka samo nastavi tako. Sud će vjerojatno poslati više dopisa ali na kraju će on dolijati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, nećete ništa pametno postići ako isto pitanje ponavljate na različitim temama (a do sada ste koliko vidim otvorili 3).

 

Što se tiče dostave - Zakon o parničnom postupku, Glava jedanaesta, Dostava pismena i razmatranje spisa, od čl. 133 nadalje. Obratite pažnju na čl. 141, 143, ali i sve ostale.

 

Može potrajati, ali na kraju svih krajeva "odlučuje" oglasna ploča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija