Jump to content

Darovni ugovor


zekigos

Preporučene objave

Poštovani!

Imam staru majku koja želi svoje vlasništvo odnosnonekretnine prepisati na mene. Zanima me da li je darovni ugovor koji se proširisa obvezama uzdržavanja može gruntovno odmah upisati i da li je on dovoljan. Naime prije 14 godina mi je umro bratkoji je imao kćer. U vrijeme njegove smrti imala 21 god. i zadnjih mjeseci jebila nekih 50 km od njega te znala da boluje od teške bolesti, ali ga nijedošla niti posjetiti niti je pitala tada niti ikada bila na njegovom grobu.Također je ni mi nismo vidjeli od njene 4 godine iako sam i sama sa pokojnimbratom itekako se trudila.

Napominjem isto tako da zadnjih 14 godina svog života jenije ni vidio (iako je on imao i pravno riješenje o posjeti i viđenju nije touspio) ali je i umro u nadi kada postane punoljetna de će ga potražiti. Onasada ima 35 god. a gdje je mi to ne znamo , jedino što znamo da nije u našojdržavi. Obzirom da je Darovni ugovor najjeftinija verzija (jer sam ufinancijskoj krizi 3 djece od kojih 2 studenta u drugom gradu, a i mama imamalu mirovinu), zanima nas da li poslije mamine smrti može ostvariti zakonskinužni dio. Također me zanima da li kod darovnog ugovora ako bi se gruntovnoprevela nekretnina u vlasništvo ima plaćanja poreza jer bi se eto u dogovoru sabakom (po njezinoj želji ) to zapravoonda sa mene ponovno darovnim ugovorom prepisalo na mog sina odnosno bakinogunuka , ali tražimo najjeftinije riješenje zbog plaćanja poreza.

Molim Vas savjet.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baka moze odma izvrsiti darovanje na unuka,vaseg sina,u kojem slucaju bi isti bio oslobodjen od placanja poreza na promet nekretnina(cl.13.Zakona o por.na promet nekretnina).

Doticna unuka bi nakon bakine smrti imala pravo potrazivati nuzni dio nasljedstva,buduci da se radi o darovnom ugovoru,zbog cega vam se preporucuje ugovor o dozivotnom izdrzavanju,no u tom slucaju je stjecanje prava vlasnistva odgodjeno do trenutka smrti bake kao primateljice uzdrzavanja.No valja naglasiti da i u ovom slucaju vrijedi porezno oslobodjenje.

Članak 11.ZoPNPN.

Porez na promet nekretnina ne plaćaju:

7. bračni drug, POTOMCI i preci te posvojenici i posvojitelji koji u odnosu na primatelja uzdržavanja stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju.,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zanima me ako se darovni ugovor proširi sa klauzulom o pomoći da li to može imati nekog utjecaja i da li i u tom slučaju se ne plaća porez.

 

Porez se svakako ne plaća, kao što je Matrix već napisao. Ali darovni ugovor vas ne štiti od potraživanja nužnog dijela ostalih nužnih nasljednika. Zato se sugerira doživotno uzdržavanje.

 

I nisam baš dobro razumjela da li se nakon darovnog ugovora može nekretnina u gruntovnici može upisati na novog vlasnika.

 

Može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim za pomoć u vezi ovog slučaja.

Naime dva brata dijele jednu kuću 1/2 u kojoj stanuje samo jedan brat sa obitelji. Baka je ostavila direktno na unuke, svakom po pola svoju kuću.

 

Drugi brat stanuje sa svojom obitelji u drugoj kući koja je u vlasništvu njihovih roditelja, dakle ponovno će je podijeliti 1/2. S obzirom da je njihov dogovor da će se jedan drugom odreći dijela u kućama, zanima me koji je najjednostavniji i jeftiniji put. Dakle u teoriji brat treba darovati drugom bratu svoju polovicu kuće (Darovni ugovor?) a drugi brat se odreći svog dijela (nakon smrti roditelja) u drugoj kući. Jasno mi je da u slučaju kad roditelji ostavljaju u nasljedstvo svoj dio sinu, nema plaćanja poreza. No što je u situaciji kad brat bratu želi darovati svoj dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija