Jump to content

Zabrana upravljanja motornim vozilom


tom€

Preporučene objave

Zanima me koji zakon i koji članci određuju izricanje zaštitne mjere upravljanja motornim vozilom. Uglavnom prijatelj je napravio manju prometnu nesreću (ogrebao auto na parkingu) te to nije primjetio. Utvrdilo se da je pobjegao s mjesta nesreće te je dobio od policije kaznu i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od 6 mjeseci. On i ja smo prevrtili cijeli zakon o sigurnosti prometa na cestama te niti jedan članak o tome ne govori. Isto tako ne govori se u zakonu ni koliko se oduzima vozača tipa za alkohol i za prolazak kroz crveno.

 

Jel može netko navesti te članke ili bar zakon kojim je to definirano.

 

Puno hvala ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vremena zaštitnih mjera su određena u rasponu, a limiti su od 1 mjeseca do 2 godine.

 

Sud zaštitnu mjeru iz prekršajnog naloga sud može potvrditi, umanjiti ili uopće ne izreći, a zaštitnu mjeru iz optužnog prijedloga osim navedenog može čak i povećati, pa i uvesti novu ukoliko je policija nije niti tražila.

 

Policija je izvršna vlast sa brojnim ovlastima, za onoga tko tko ne shvaća pojam vlasti karakteristično je korištenje izraza "proizvoljno".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što to znaći da ona policija to proizvoljno odredi ili?? Koje je onda pravilo ako netko prođe kroz crveno, oduzme li se vozačka na 3 mjeseca ili godinu dana??
Postoji propis koji regulira koliko je za što.Crveno-policija predlaže 3 tj.toliko napiše u prekršajnom nalogu.Ako se ne žališ bude 3 a ako se žališ ovisi o sucu 0-3 mjeseca.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav, zanima me slučaj vožnje pod zabranom upravljanja motornim vozilom. Naime prijatelju mi je izrečene ta mjera u trajanju od 6 mjeseci,međutim on je krivo protumačio od kad počinje teći rok od kojeg se mjera računa ( a rokovi su inače postavljeni jako dvosmisleno, laik gotovo da ih ne može skontati). Zaustavila ga je policija bez da je počinio bilo kakav prometni prekršaj, već je to bila rutinska provjera, najvjerojatnije zbog zg tablica. Napisali su mu novu kaznu od 12 mjeseci i 5 000 kuna, pa me zanima može li se žaliti na osnovu toga da je pogrešno protumačio datum od kojeg rok teče ili je to ignorantia iuris nocet? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija