Jump to content

razvod i podjela zajedničke imovine stečene prije braka


audrey3

Preporučene objave

molim vas za savjet i uputu.

naime, što učiniti kod razvoda braka, a supružnici imaju zajednički stan, oboje su vlasnici, koji su kupili nekoliko mjeseci prije sklapanja braka? dakle, on ne ulazi, koliko shvaćam, u bračnu stečevinu. stan bi vjerojatno prodali, nema baš drugog riješenja. dijeli li se tada novac od prodaje po pola ili se gleda tko je koliko uložio pri kupnji i uređenju stana? jedan supružnik je od početka plaćao ratu kredita, a drugi troškove režija. brak se razvodi nakon manje od godinu dana od sklapanja. razvod još službeno nije pokrenut, biti će uskoro, po tužbi.

treba li tada podnositi neku tužbu za razvrgnuće suvlasništva ili se supružnici dogovore? dakle, što ako se ne uspiju dogovoriti?

 

unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam profesionalac, ali imam slične probleme. Ako ste oboje upisani kao suvlasnici stana, trebalo bi biti najlakše..potrebno je (ako se ne možete dogovoriti da skupa prodajete i sl) zatražiti sudski spor za ravzvrgnuće suvlasništva, navodno ide brzo: sudski vještak procjenjuje nekretninu, nudi se jednom od vas da isplati onog drugog u polovini te vrijednosti, ili da se fizički podijeli u 2 ista dijela (što je često nemoguće), ako se ne možete dogovoriti oko cijene i oglašavanja, sud ga prodaje često po niskoj cijeni ili tako slično. Bitno je da se ne gleda koliko je tko platio- doprinijeo kuonji stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim pomoć ukoliko netko zna odgovor. Prošle godine u 11. mjesecu potpisani su papiri za sporazumni razvod braka. Papire ipak nismo predali i ostali smo u braku. Odnosi se nisu promijenili i ja sada želim razvod. Mogu li predati te papire obzirom da su od prošle godine, postoji li neki rok ili moramo napraviti novi sporazum?

Puno hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izmučena, hvala na odgovoru.

vi ste to već prošli ili ste sad u toj situaciji?

 

naišla sam na različita tumačenja ovog problema. neki kažu da se dio koji smo uložili prije braka ne može dijeliti na pola nego prema uloženom. mi smo jedan dio platili gotovinom, a ostalo uzeli na kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam zajedničku nekretninu kupljenu u braku, ali jedno su me odvjetnici naučili: ako ste u gruntovnici upisani kao suvlasnici, to je to_nema revidiranja tog podatka, (osim možda nekim protutužbama za koje ja ne znam, s malim šansama za uspjeh..). Imovina nema veze s brakorazvodom, 1/2 tog stana je već vaše bili vi u braku ili razvedeni, pa upravo zato i nije predmet podjele bračne stečevine (već je podijeljeno), te se u tom slučaju ne može podnijeti tužba za diobu bračne stečevine, nego tužba za razvrgnuće suvlasništva, o kojoj sam već pisala u prvom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija