Jump to content

naknadno pronađena imovina


marija m

Preporučene objave

Moja baka (umrla 1981) imala je sestru (umrla 1977) koja nije imala djecu ni muža.

 

Na ostavinskoj raspravi moja baka nije bila navedena kao nasljednik,već ostale 3 sestre.Napominjem da je njena sestra umrla bez oporuke.

Baka se nije nikad na to žalila.

Sada se pojavila naknadno pronađena imovina,i moja baka( odnosno njeni nasljednici ) se pojavljuje kao nasljednik.

Imovina se dijeli sada na 4 dijela, ali ne jednaka, baka dobiva 1/8, umjesto 1/4.

Zanima me, imam li ja kao nasljednik moje bake pravo na žalbu , budući imovina nije podijeljena na 4 jednaka dijela.

 

Zahvaljujem na odgovoru,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda nisam objasnila dobro, dakle nije upitno koliko baka ima nasljednika, već to da se ona(njeni nasljednici) pojavljuje u naknadno pronađenoj imovini.Nakon smrti njenen sestre ona nije bila uopće prijavljena kao nasljednik, na što se nije nikad žalila.

Imovina se dijelila na tri dijela, umjesto na četiri.

Nakon više od 30 godina, provodi se ostavinska za naknadno pronađenu imovinu.Imovina se nije dijelila na 4 jednaka dijela, moja baka (nasljednici) dobivaju 1/8, umjesto 1/4.

Ima li tu osnova za žalbu, imamo još samo 7 dana vremena za to.

Zahvaljujem,

Marija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

moja baka( odnosno njeni nasljednici )

...

 

Naknadno pronađena imovina dijeli se među nasljednicima prema rješenju o nasljeđivanju, osim ako nije bilo odricanja ili ustupanja nasljedstva. U takvom slučaju provodi se i nova rasprava. Slučaj kad nasljednik nije uopće sudjelovao u ostavinskom postupku, ali nije niti naknadno tražio nasljedstvo po mojem mišljenju se može podvesti pod ustupanje nasljedstva, što znači da će odlučivati ostavinski sud koji za podjelu naknadno pronađene imovine mora provesti raspravu.

 

Iz ovoga što navodite nije jasno tko su stranke u postupku - baka ili njezini nasljednici. Ne može biti i baka i njezini nasljednici, jer njezini nasljednici ne postoje dok je ona živa.

 

Ako je baka umrla, onda na njezino mjesto nastupaju isključivo njezini potomci, a drugi možebitni nasljednici nemaju to pravo.

 

Ako su bakini nasljednici njezini potomci, onda sudjeluju u postupku i imaju sva prava stranke u ostavinskom postupku, uključujući pravo podnošenja žalbe ako bilo čime u rješenju o raspoređivanju naknadno pronađene imovine nisu zadovoljni.

 

Da li je valjan razlog po kojoj baka (ili njezini nasljednici?) nasljeđuje 1/8 umjesto 1/4, to se iz ovoga što ste napisali ne može ocijeniti, jer niste napisali kako je ostavinski sud takvu podjelu obrazložio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

Ova baka je sve zbunila.Naravno, njezini nasljednici su stranke u postupku, ona je umrla 1981.Mene zbunjuje to što naknadno pronađena imovina nije podijeljena na 4 jednaka dijela,dakle na 4 sestre( odnosno njihove nasljednike ) sud to uopće nije obrazložio.

U svakom slučaju hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija