Jump to content

nasljedno pravo


zizi61

Preporučene objave

Poštovanje,

Moja majka je umrla 1994 godine i iza sebe ostavila muža, moga oca i petero punoljetne djece.

Ostavinska rasprava nije održana jer je naš pokojni otac izjavija da ona nema ništa na sebi.

Tokom svoga zajedniškog života oni su storili dosta toga u selu.

Također je za njihova života otac dobija društveni stan u kojem smo mi djeca živjeli sve do udaja naše dvije sestre. 1985 sam i ja napustio stan. Dva brata su se u međuvremenu oženila i nastavili živjeti u stanu do današnjeg dana.

Otac se ponovno oženija 1995 godine te je adresu stanovanja prijavija stan u gradu dok su oni stvarno đivjeli na selu.

Prije njegove smrti 2010. Godine sam saznao da je on napravio oporuku u kojoj je on ostavija stojnu kuću u selu dvama sinovima našeg najstarijeg brata, stan je ostavija mojoj braći po pola sa pravom doživotnog služenja svojoj novoj ženi.

Otac je stan otkupio 1995 na kredit. Kredit je bio na 15 godina te je ostalo 5 godina otplate nakon njegove smrti. Tu otplatu su naša dva brata nastavili otplaćivati iako smo mi, kada smo to saznali, zahtjevali da i mi otplaćujemo te rate. Oni se nisu sa tim složili te su sami nastavili otlaćivati rate. Također je ostavija svoju ušteđevinu podijeljenu na tri jednaka djela svojoj ženi i naša dva brata.

Ostatak imovine kao zemljišta, vrtove i vinograde je, kao navodno, dao usmeno svojim dvama sinovima i to bez našeg znanja i dogovora. Ta dva brata smatraju da je to sve njihovo. Ja, treći sin i moje dvije sestre, po njihovu mišljenju, nemamo pravo na ništa.

Molim Vas da mi savjetujete koja mi prava imamo u ovoj situaciji

Srdačan pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo na nužni dio iza oca, pod uvjetom da za života oca, vi ili sestre niste dobili darove u visini najmanje nužnog dijela. Obzirom nasljednika ima 6-ero (5-ero djece + nova supruga), nužni dio iznosit će vam 1/12 ostavine.

 

Hvala na brzom odgovoru.

 

Molim da mi pojasnite slijedeće..

S obzirom da darovi nisu primani.

Dali se to odnosi samo na nekretnine i ušteđevinu koji su spomenuti u pisanoj ostavinskoj oporuci ili je tu ukljćeno zemljište, vinogradi, maslinici i ostale manje nekretnine (štale i okućnice) koje nisu dio ostavinske pisane oporuke?

 

Unaprijed se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka vrijedi za imovinu navedenu u njoj, a glede ostale imovine ostavitelja ide zakonsko nasljeđivanje. Međutim, za nužni dio u obzir se uzima cjelokupna ostavina. Stoga, u vašem slučaju, imat ćete pravo na nužni dio tek ukoliko dobiveni nasljedni dio (a dobit ćete ga sigurno glede imovine neraspoređene oporukom) ne bi bio u visini nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija