Jump to content

nasljedstvo


mmd

Preporučene objave

molila bih pomoć. Naime, moja majka je živjela u kući sa roditeljima, bratom i sestrom. Nakon udaje i rođenja moje starije sestre, sa suprugom je još neko vrijeme živjela u tom zajedničkom domaćinstvu. I nakon izvjesnog vremena je od svog poslodavca dobila stan ( stanarsko pravo ) koje je naknadno i otkupila. Njezini roditelji (moj djed) je od svog poslodavca također dobio stan (stanarsko pravo) u kojem su prešli živjeti on, moja baba i njihova druga kćer (sestra moje majke). Moj djed je stanarsko pravo prve kuće (u kojoj su svi skupa živjeli) prenio na svog sina, a drugog stana na kćer (sestru moje majke).

Molila bi vas da mi odgovorite:

- da li je po vašem mišljenju prijenosom (znači prijenosom stanarskog prava jedne nekretnine na sina i druge nekretnine na kćer koja je sa njima živjela(maminu sestru)-moja majka oštećena, odnosno da li se ovakav prijenos smatra naslijeđem (imovinom?)?

(jer njezin brat i sestra smatraju da nisu ništa naslijedili od roditelja

jer su oni ti koji su platili odn. otkupili stanarsko pravo)?

- i da li je po vašem mišljenju uredu da moja majka traži da se njih dvoje odreknu prava na nasljedstvo jedne stare kuće (u koju treba uložiti jako puno novca da bi se osposobila za stanovanje odn. ljetovanje )? Ta kuća je daleko od mjesta stanovanja, u zemljišnim knjigama se vodi na njihovu pok. majku čiji su nasljednici njih troje i njezina vrijednost je minorna u odnosnu na kuću i stan njezinog brata i sestre.

- da li se sudskom tužbom mogu ostvariti eventualna prava (zastara i sl. problemi?)

unaprijed se zahvaljujem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imate pravo i jesam ispetljala,ali nemam pojma kako tu situciju bolje objasniti!? znači to je bilo davno,mamin brat je ostao živjeti u kući i vjerojatno slijedom toga dobio stanarsko pravo koje je naknadno i otkupio. ista situacija je i sa maminom sestrom koja je ostala živjeti u stanu sa roditeljima i dobila stanarsko pravo i kasnije stan otkupila. sada se pokušavaju riješiti papiri te stare kuće koja je z.k. na njihovu pokojnu majku, i mi smatramo da bi bilo uredu da se njih dvoje odreknu dijela nasljedstva u korist moje mame. oni su mišljenja da oni također nisu ništa naslijedili od svojih roditelja (osim te stare kuće daleko od mjesta stanovanja-koja je na njihovoj majci a njih troje su nasljednici) jer kao oni su te stanove otkupili, a to što su stanarsko pravo dobili od svojih roditelja ne smatraju imovinom?! Njihova majka je umrla davno (1986.god.) pa pretpostavljam da je sve ovo zakonski zastarilo-ali bi voljela potvrdu toga da su oni ipak "nešto" dobili odnosno naslijedili i da imamo bar moralno pravo tražiti da i majka nešto "dobije"? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači to je bilo davno,mamin brat je ostao živjeti u kući i vjerojatno slijedom toga dobio stanarsko pravo koje je naknadno i otkupio.

 

navedene pretpostavke trebate provjeriti

ista situacija je i sa maminom sestrom koja je ostala živjeti u stanu sa roditeljima i dobila stanarsko pravo i kasnije stan otkupila.

ista stvar kao i u slucaju brata,provjeriti u z.k.uredu

, i mi smatramo da bi bilo uredu da se njih dvoje odreknu dijela nasljedstva u korist moje mame.

niko nije duzan biti nasljednikom,niti je duzan odricati se nasljedstva

oni su mišljenja da oni također nisu ništa naslijedili od svojih roditelja

misljenja sam da su u pravu,pod pretpostavkom da su postali vlasnici konkretnih nekretnina,sasvim bi bilo jasno da se to nije desilo nasljedjivanjem,vec odredjenim pravnim poslom

jer kao oni su te stanove otkupili,

u ovom slucaju postoje obiljezja teretnog stjecanja nekretnine

ali bi voljela potvrdu toga da su oni ipak "nešto" dobili odnosno naslijedili

vec receno,misljenja sam da nisu naslijedili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani Matrix76, puno vam zahvaljujem na vašem mišljenju i brzom odgovoru. zar "i određeni pravni poslovi s obilježjima teretnog stjecanja nekretnina" nije imovina, jer koliko ja znam stanarsko pravo se dobilo nasljednom linijom - samim time su oni to dobili od roditelja ?! što ne?! da djed nije stajao u toj prvoj kući, pa zbog neadekvatnog prostora za stanovanje, dobio taj drugi stan, kako bi mamin brat dobio stanarsko pravo na tu prvu nekretninu a njezina sestra na drugu? zar to nije imovina - koja btw danas vrijedi neusporedivo više? i molim vas da mi objasnite što točno trebamo pogledati u z.k.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija