Jump to content

Razlučno pravo


Gunner14

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Nisam uspio naći dio gdje se spominje stečaj pa ovo stavljam kao posebno pitanje te se unaprijed ispričavam adminima ako će ovaj post morati seliti.

 

Naime, zanima me jedna pravna pozicija. Radim u banci i razmatramo da jednom poduzeću damo kredit s kojim će on zatvoriti prijašnju banku, a mi ćemo kao jedini založni dužnik doći na njihovo mjesto za jednu nekretninu.

 

S obzirom na to da se radi o projektnoj firmi, postoji određena bojazan da neki od vjerovnika pokrene stečaj (jer firma već duže miruje) te se onda otvara jedno pitanje - imamo li dodatni trošak naknade stečajnom upravitelju?

 

Ako imamo pravo odvojenog namirenja, može li nama stečajni upravitelj naplatiti svoje usluge od postignute cijene prodaje nekretnine (bilo na dražbi, bilo prebijanjem)? Naime, vrijednost nekretnine je velika pa ne bismo htjeli dodatne troškove odnosno rizike.

 

S obzirom na to da čl. 67 SZ-a kaže da je stečajna masa cjelokupna imovina dužnika u vrijeme otvaranja stečajnog postupka, hoće li ta nekretnina biti podložna naknadi stečajnog upravitelja? Igra li ovdje ikakvu ulogu da li, ako možda mi prije otvaranja stečajnog postupka pokrenemo ovrhu pa se nekretnina prodaje prema ovršnom postupku?

 

Također, nisam pravnik pa se i ispričavam ako sam išta od ovoga pogrešno protumačio.

 

Hvala unaprijed na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Poštovane,

 

malo rizična situacija. No dobro, idemo redom.

 

Naknade stečajnom upravitelju nema dok se stečaj ne završi, odnosno provede završna dioba. Tijekom postupka stečani sudac mu može odobriti određene akontacije, koje se uzimaju u obzir prilikom završne diobe. No troškovi stečajnog upravitelja čine dio troškova stečajnog postupka. Vi ne plaćate stečajnom upravitelju nikakvu naknadu. On naknadu dobiva iz imovine stečajnog dužnika (ako je uopće ima).

 

Stečajni upravitelj Vam ne može naplatiti svoje usluge od postignute cijene prodaje nekretnine u slučaju odvojenog namirenja. Ne naplaćuje on ništa od vjerovnika. Njemu isplatu naknade odobrava odbor vjerovnika (u kojem biste se trebali potruditi da sjedi Vaš predstavnik). S obzirom da ste banka, to neće biti problem.

 

Apsolutno igra ulogu ako imate ovrhu prije stečaja! Tada ste razlučni vjerovnik s pravom glasa na skupštini vjerovnika. Još ako uđete u odbor na najbolji mogući način ste zaštitili svoje interese. Naime, zabilježbom ovrhe na nekretnini dužnika Vi stječete založno pravo na takvoj imovini i red prvenstva u namirenju. U slučaju da se nakon toga otvori stečaj, naravno da prijavljujete svoju tražbinu osnovom rješenja o ovrsi, ali i obavještavate da ovrhu već vodite na nekretnini i da želite nastaviti i odvojeno se namiriti iz te nekretnine. Tada Vam se ovršni postupak normalno nastavlja bez obzira na stečaj.

 

Evo nadam se da sam odgovorio na Vaša pitanja.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija