Jump to content

Preprodaja umrlih - zarađivanje na rodbini


hrpravo

Preporučene objave

Imam stravičnu situaciju. Naime, strah me je, da se radi o preprodaji grobova..u jednom je pokopana nedavno (pred 8-9 god) naša baka, s kojom smo u njenoj bolesti trpili 10 godina, a sada postoji prijetnja, da će je zbog 10godišnjeg neplaćanja prekopati i pred 2 dana su mi reklli na prodaji groblja, da je grob možda već u prodaji a ja ih nikako ne mogu uvjeriti, da nije baka kriva da se nije plaćalo i da joj je bilo sveto da se kosti ne miču.

 

Grobne zakone i p.a. sam pročitala, znam što su njihova prava na papiru, ali to niije moralno!! Nikako! Ja nisam znala, da je moja, sada 3 tjedna pokojna mama bila tako senilna i neuračunljiva zbog kemoterapija, da nije dala napraviti trajnik a željela je da se ne miješam, jer još nije "nesposobna i mrtvac". I to ni nije važno. Ne trebam naslijediti pravo na korištenje u smislu ukopa, grob, jer ne trebam ukop. Želim samo da se ne dira kamen, kojeg je dao napravit djed, platiti za nazad i pobrinuti da se kosti ne miču. Da baka u svojem zadnjem domu počiva u miru. To joj je bila jedina želja. Imam jednu sestričnu, koja vjerojatno ima djedov papir koji dokazuje da on ima prava, i predstavlja taj papir kao papir svojeg pokojnog oca (maminog brata) jer imaju isto ime. Ona ima grobno mjesto, htjela bi taj grob, ali buduci da nikad nije posjetila baku, a kad ju je jednom u zivotu posjetila, baka ju je otjerala, zato me je strah da ce prodat grob i bacit baku na kup nepoznatih u kosturnicu, kao da nezna tko je to. U svakom slucaju ako nece ona, onda bi moglo groblje. Kako da zastitim baku i nakon 15 godina od njenog ukopa da ostane počivati, jer ne prestajem plakati kad vidim da neki umrli još imaju kožu gore i nisu ni raspali, a neki imaju kožu i nakon 30 godina. Kosti mogu ne raspast još 300 do nekoliko tisuća godina!

 

Koji dio prava je ovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da, zašto sumljam, zato jer mi je 3 odvjetnika reklo, da stvar neće biti moja nakon nekoliko godina i da će moći s grobom radit (osim s nadgrobnim spomenikom) što hoće, ali da je ipak čudno da s jedne strane kažu da nek čim prije dam zahtjev za dodjelu tog groba, ali da ću platit po cijeni na tržištu, a za ni približnu cijenu nisu znali reć dok ne fotografiraju grob. Ja neznam jeli to 100 kn, 3000 kn ili 7000 ili pak više. Rekla sam im da neće moć dignut cijenu na račun kamena, jer je grob skroman ali oni su ustrajali da prvo napišem zahtjev a na temelju njega će odlučit o cijeni (nema cjenika).

To su mi odvjetnici (znanci) rekli da je čudno, kao i da je čudno da mi je njihova pravnica napisala da ne mogu platit za nazad što je mama bila dužna, a da misle da je dobro kupit to mjesto čim prije ali s zamolbom, po cijeni kao za sve (ne za rodbinu) a ako nemam stalnog prebivališta, da će mi cijena biti još i viša a imam vremena dva-3 radna dana, toliko će ga zadržat da ga ne prodaju (šteta da ovo nemam napismeno), ali od ukopa još nije prošlo 15 godina, tako da ovo izgleda kao prijevremena preprodaja grobova, protuzakonita a svakako i nemoralna, da prodaš grob s svježim umrlim jer netko kad ima pravo nad grobom, može ekshumirati. Ne briga jih što će ukučani na psihijatriju ako ih ne opali infarkt kad saznaju, a ukućani imaju posao, ne dežuraju cijele dane čuvajući na grobu svoju mamu, baku.. A meni je pak čudno da sad kad smo sve mamino prekopali, nema niti jedne kuverte od tog poduzeća, opomene, upozorenja, nego samo jedna uplatnica za svih 10 godina za nazad. I ta nije plaćena tad. Neznam kako dokazati da te uplatnice nismo primali, kad dokaza nemam. Jučer mi reče odvjetnica, da je bilo neki dan na tv-u o grobljima neka grozota slična, neznam. Strah me je, jer nema veze dali imam pravo, samo jednom mogu "pogriješiti" i baka je izigrana, kao što je bila izigrana s neplaćanjem računa koji se odnose na uređenje ulica groblja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija