Jump to content

Zdravstveno osiguranje


anonimno

Preporučene objave

Imam problem vezan za zdravstveno osiguranje.

 

Prošle godine u rujnu mi je istekao status redovnog studenta. Pošto su mi ostala još četiri ispita, uplatio sam 800 kuna i stekao status izvanrednog studenta s pravom polaganja ispita (koji traje do 30.9.2006.). Time sam stekao pravo na beslpatno zdravstveno osiguranje (morao sam se samo prijaviti na Zavod za zdravstveno sa ispunjenom radnom knjižicom, bez prijavljivanja na Zavod za zapošljavanje). Na zdravstvenoj iskaznici mi piše da vrijedi do 19.10.2006. Krajem ovog mjeseca ću navršiti 26 godina pa mi nije jasno hoću li samim tim izgubiti zdravstveno ili moram učiniti još neke radnje da mi se ono produži s obzirom da nisam još položio sve ispite.

 

Zvao sam Zavod za zdravstveno i žena s kojom sam razgovarao mi nije znala odgovoriti!?

 

Unaprijed hvala na uputama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema novom zakonu koji je stupio na snagu 3. kolovoza kao nezaposlena osoba po toj osnovi koju si opisao možeš to pravo koristiti dvije godine od dana od kada si prekinuo redovno školovanje čl. 5. točka 12 Zakona, a dalje nakon toga po čl. 5. točka 10. (copi paste odredbe vidi dolje, uz napomenu da si se obavezan prijaviti kod Zavoda za zapošljavanje za ovo dalje). Naviršenih je 26 godina života uvjet za tzv. osiguranog člana, a ne nositelja osiguranja (Djeca osiguranika zadržavaju status člana obitelji osiguranika i nakon navršene 18. godine života ako su na srednjem, odnosno visokom obrazovanju, do kraja redovitog obrazovanja, odnosno najduže do navršene 26. godine života)

 

 

čl. 5. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06)

 

Status osiguranika prema ovom Zakonu stječu:

 

12. osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovitog studenta ako su se prijavile Zavodu u roku od 30 dana od dana gubitka statusa učenika ili redovitog studenta i ako pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi, s tim da to pravo mogu koristiti najduže dvije godine od dana prijave Zavodu,

 

10. nezaposlene osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi, ako su se prijavile Zavodu u roku od 30 dana: d) od isteka školske godine u kojoj su završile redovito školovanje

 

uz napomenu da je ovo moje tumačenje "vrlo povoljno" za tebe, mislim na prelazak čl. 5 t. 12 na t. 10, no u praksi možeš očekivati određene probleme, ovisi od ureda do ureda, al slobodno se pozovi na to što sam ti ovdje napisao (i obavezno se prijavi kao nezaposlena osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Bio sam u civilki, doslo ljeto, otisao na more a prije toga nisam sredio zdravstveno u zakonskom roku od 30 dana. Trenutno sam nezaposlen ali i bez osiguranja. Ima li načina da steknem ponovno osiguranje? Cuo sam iz nepovjerljivih izvora da mi je dovoljnno da se fiktivno zaposlim na 5 dana i da nakon toga opet mogu stjeći pravo. je li to točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, svatko mi govori drugacije informacije.

 

Rubens, zanima me ova opcija čl. 5. točka 12 Zakona, gdje ispada da se nakon završetka redovnog školovanja moram samo prijaviti na HZZO, a na Zavod na zapošljavanje nisam. Ili sam ja to krivo shvatila? Do 30.9.2006. sam bila redovan student, prijavila sam se u područni ured HZZO i dobila zdravstveno i Oslobođenje od participacije ali samo do travnja 2007, tj. 6 mjeseci. Taj dio Zakona sam nosila i u HZZO i u Zavod za zapošljavanje gdje se prave glupi za taj dio, tj. kažu da "trebaš" na burzu, a telefonski ih pitam i onda kažu ne moraš, nego možeš biti osiguran kao nezaposlena osoba iduće 2 godine.

kako mi sad ovo osiguranje traje 6 mjeseci, ne znam šta nakon toga? Da li oni provjeravaju iz Zavoda za Zdravstveno da li je netko prijavljen na Zavod za zapošljavanje?

Ne bi trebalo biti problema ako sam ja u pravu u vezi ne prijavljivanja na Zavod za zapošljavanje. To mi ne bi bio problem inače, ali kako čitam njihov novi pravilnik i imam izvore od tamo po kojima se po novome treba puno više javljati na burzu, imaju više zahtjeva oko aktivnog traženja posla, biti im na raspolaganju 2x3 sata tjedno i slično, a to mi ne odgovara ,jer bi htjela završiti faks ove godine.

 

Isto tako zanima me solucija oko zdravstvenog osiguranja, ako sam u toku redovno fakulteta imala mirovanje od 2 godine zbog bolesti.

U Zakonu piše: iznimno djeci osiguranika(do sada sam bila preko mame osigurana) koja su zbog bolesti ili ozljede prekinula redovito obrazovanje, produžava se pravo na obvezno zdravstveno osiguranje za onoliko vremena koliko je trajala bolest, odnosno ozljeda.

Da li ja mogu onda po toj osnovi imati zdravstveno, ako ne po prvoj i koji je postupak za to? E da, u mom slučaju - imam manje od 26.g., ako je to bitno.

Molim savjet :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti koji te zanimaju su:

1) rok od 30 dana od dana završetka redovnog školovanja za prijavu kod HZZO - stjecanje statusa osigurane osobe

2) prijava na Zavod za zapošljavanje je obavezna, kako to stoji u Zakonu, osoba koja neće biti prijavljena kod Zavoda za zapošljavanje može izgubiti status osiguranika, nezaposlene osobe kod HZZO

3) oslobođenje od participacije dobila si na 6 mjeseci jerbo u vrijeme kad ti je to pravo utvrđeno još nije donesen provedbeni (stroži) propis, nako 6 mjeseci ponoviš postupak i to je to

4) ovo od 26 na gore, zbog uvjeta bolesti ne treba te zabrinjavati, imaš status i nije ti potreban drugi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija