Jump to content

Može li osnivač društva biti prokurist tog istog društva, i pitanje o prokuri?


Spinn

Preporučene objave

Dakle, dvoje osnivača društva, jedan je direktor(zaposlen u drugom društvu), a drugi bi bio prokurist bez naknade(jer ovaj prvi zbog zaposlenja u drugom društvu neće imati vremena za konkretno bavljenje poslovanjem svog društva).

Da li je to moguće, tj. kako piše u naslovu, može li osnivač društva ujedno biti i prokurist?

I kako stoje stvari s porezima na prokuru bez naknade, tj. postoje li ipak ikakva davanja i na takvu prokuru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

osnivač društva može biti prokurist. U tom slučaju zastupa društvo u granicama određenim člancima 47., 48. i 49. Zakona o trgovačkim društvima.

 

Porez na prokuru.

Ukoliko se takvom prokuristu ne vrše nikakva plaćanja za obavljeni posao, tada nema nikakvog poreza. No u tom slučaju, porezna uprava može postaviti (a u zadnje vrijeme redovito postavlja) pitanje tko faktički obavlja posao u tom društvu. Odnosno kako drutšvo može funkcionirati bez zaposlenih. Naime, porezna taži prijavu na MIO i zdravstvo kako bi se plaćali doprinosi. Možete se pravdati u početku da je opseg poslovanja mali i da ćete zapoliti nekog kad se za to budu stekli uvjeti, no to Vam ne drži vodu na duže vrijeme. Ujedno se postavlja i pitanje inspekcije rada (jer to bi, po kvalifikaciji inspektora, bio rad na crno).

 

Da bi se izbjegle netom iznesene situacije, bilo bi potrebno prijaviti takvog prokuristu ili u radni odnos na pola radnog vremena (radni staž u tom slučaju ide na pola, ide prijava na MIO i zdravsto, vrši se obračun plaća itd.) ili na ugovor o djelu (nema prijave na MIO i zdravstvo, ali se plaća porez na dohodak od honorara 12%+prirez). Glede ugovora o djelu, također je potrebno primjeniti oprez u slučaju inspekcije rada (jer često puta znaju poslove iz takvog ugovora kvalificirati kao rad, što je opet nepovoljno za Vas).

 

Eto to su zakonske solucije.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija