Jump to content

Ugovor o nasljeđivanju nakon smrti darovatelja


Aurus

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim pomoć kako postupiti u ovoj situaciji.

 

Postoje 3 brata i jedna zgrada sa tri stana i velikim vrtom.

 

ZK uložak pokazuje:

 

A - POSJEDOVNICA (ista je za sva 3 brata)

ČESTICA A - ZGRADA

ČESTICA B - VRT

 

VLASTOVNICA jednog brata pokazuje:

ETAŽA 1/3 dijela zgrade - ne spominje vrt

 

VLASTOVNICA drugog brata pokazuje: udio 1/3

VLASTOVNICA trećeg brata pokazuje: udio 1/3

 

Moj otac je dobio darovnim ugovorom od oca (koji je sad pokojnik) stan u zgradi na čestici A sa pripadajućim vrtom na čestici B. Darovni ugovor definira darovanje 1/3 zgrade i čitav dvora. Na žalost, darovni ugovor nikada nije predan na gruntovnicu. U međuvremenu je održana ostavinska rasprava gdje se predmetni ugovor ni stan sa vrtom nije spominjao. Također se ne spominje u rješenju o nasljeđivanju.

 

Moje je pitanje kako srediti situaciju u vlasničkom listu da bi moj otac moga meni darovati stan i vrt? Trenutno po vlasničkom listu ispada da je otac vlasnik 1/3 zgrade (stana) i 1/3 vrta, a trebao bi biti vlasnik cijelog vrta.

 

Je li se može koristiti stari darovni ugovor na gruntovnici ili što nam je za činiti?

 

Napomena: darovni ugovor je star više od 20 godina

Posjedovni list navodi različite čestice i u njemu je još upisan pokojni djed.

 

Hvala na pomoći.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očigledno je da je vrt - suprotno vašem navodu da se nije spominjao u ostavinskom postupku - prenesen na nasljednike rješenjem o nasljeđivanju, jer bi inače bilo nemoguće da je vaš otac upisan kao vlasnik 1/3 vrta. Osim toga je malo vjerojatno da bi ostavinski sud odlučio o jednoj nekretnini iz z.k. uloška, a o drugoj upisanoj u isti uložak ne.

 

Nadalje, u vlastovnici se navode vlasnički udjeli za sve nekretnine u posjedovnici, što bi u vašem slučaju bile z.k. čestice A i B, pa je teško za vjerovati da u vlastovnici piše da je jedan brat suvlasnik samo zgrade (čestice A sa zgradom), a ne i vrta.

 

Također ne postoje različite vlastovnice za različite suvlasnike u istom z.k. ulošku. Razlike eventualno mogu postojati u z.k. izvatcima.

 

Tako da s vašim opisom nešto ne štima.

 

Što se tiče katastra, trebalo bi istražiti zbog čega je došlo do razlike u brojevima čestica i radi li se uopće o istim česticama s različitim brojevima.

 

Budući da je vaš otac sudjelovao u ostavinskom postupku i nije osporio sastav ostavine, mislim da nema mogućnosti da sada promijeni stanje. Ako se drugi suvlasnici slažu da njemu pripadne vrt, onda se to može ostvariti darovanjem uz plaćanje poreza. Možda bi mogao podići i tužbu protiv drugih suvlasnika kojom traži upis vlasništva, ali bi u takvom postupku po mojem mišljenju uspio samo ako bi tuženici priznali tužbeni zahtjev, tj. ako bi postupak bio samo formalan. Ako bi se oni usprotivili, mislim da ne bi uspio jer su oni pravo vlasništva stekli upisom u z.k. na način koji se ne može uspješno pobijati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija