Jump to content

Ugovor o darovanju automobila...!


trozubac

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Prema članku 6. Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave porez na nasljedstva i darove plaća se, među ostalim, na pokretnine ako im je (na dan utvrđivanja porezne obveze) pojedinačna tržna vrijednost veća od 50.000,00 kuna. Odredbom članka 14. stavak 1. istog Zakona propisano je da porezna nasljedstva i darove ne plaćaju bračni drug, krvni srodnici u ravnoj liniji, te posvojenici i posvojitelji umrlog ili darovatelja.

Iz navedene zakonske odredbe razvidno je da darovanje osobnog automobila u slučaju kada ga roditelj daruje djetetu ili dijete roditelju ne podliježe oporezivanju porezom na nasljedstva i darove.

Međutim,prema odredbi članka 1. stavak 2. Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove posebni porez na promet upotrebljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila, plovila i zrakoplova plaća se na promet upotrebljavanih osobnih automobila, plovila i zrakoplova koje kupuju ili stječu pravne ili fizičke osobe.

U skladu s odredbom članka 7. stavak 2. navedenog Zakona posebni porez na promet iz članka 1. stavak 2. ovoga Zakona ne plaća daroprimatelj koji je u odnosu prema darovatelju u prvom nasljednom redu i nasljednik koji je u odnosu prema ostavitelju u prvom nasljednom redu.

To u konkretnom slučaju znači, da kada roditelj daruje osobni automobil djetetu (prema propisima o nasljeđivanju - prvi nasljedni red) ne postoji obveza plaćanja posebnog poreza na promet, ali ako dijete daruje osobni automobil roditelju(drugi nasljedni red) riječ je o stjecanju koje podliježe oporezivanju prema odredbama Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija