Jump to content

Mirovina 2. stup


PehoB747

Preporučene objave

Otisao sam u mirovinu pod uvjetima beneficiranog radnog staza kao pilot i obracunata mi je maksimalna mirovina od 6000,00 kn.

Kada se oko 2000. potpisivao ulazak u 2. ili 3. stup, ja sam bio u starosnoj kategoriji kada nisam bio obavezan uci u nijedan stup vec samo placati doprinose za 1. stup generacijske solidarnosti. Medjutim, kako je kompanija organizirala predavanja strucnjaka o toj temi, receno nam je da uplate u 2. stup nece biti ovisne o osnovnoj maksimalnoj mirovini, pa smo i ja i moji kolege pristupili u taj famozni 2. stup u uvjerenju da cemo dobiti vece mirovine i osigurati si bolju starost.

Kada sam prije 6 god otisao u mirovinu, na racunu 2. stupa sam imao oko 280000,00 kn koje do danas nisam dobio jer me uvjeravaju da na maksimalnu mirovinu 1. stupa nema dodataka iz 2. stupa.

Prije nekih godinu dana sam dobio obavijest da mi je spomenuti novac prebacen u 1.stup pa sam ponovo trazio novi obracun mirovine sa dodanim sredstvima koji je ponovo odbijen sa istim obrazlozenjem.

Obzirom da je racun mog 2. stupa bio vodjen pod mojim imenom i prezimenom jer sam ja izdvajao dobrovoljno za njega iz dohodka koji sam zaradio, ne razumijem kako je moguce da ja ne mogu do tih novaca!? Sto to znaci da je novac prebacen u stup generacijske solidarnosti a ja ne mogu dobiti ni kn.?! Zar je taj novac dodijeljen nekom drugom?

I kako je moguce retrogradno ukinuti mi dodijeljna prava?!

Kako doci do spornih novaca?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možeš doći ni u kojem slučaju do 280 000 kn koje si uplatio.Ili dobijaš mirovinu iz 2 stupa ili samo iz I-og.Odavno je izbrisana odredba da se dio love (max 25% od uplaćenog)moglo dobit na ruke.

Isto bi ti se dogodilo i da si sve plaćao u I stup,dobio bi max moguću mirovinu bez obzira koliko love više uplatio.Zato se i zove solidarnost-jedni uplaćuju više da bi drugi mogli dobivat nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija