Jump to content

služnost vodova


senderos

Preporučene objave

Poštovani, molim za pomoć. Već sam nešto pitao na ovu temu, ali sad mi je potrebna malo detaljnija pomoć.

 

Radi se o dvije susjedne čestice, jedna je u mom vlasništvu, druga u vlasništvu susjeda. Na moju česticu stiže se preko te susjedne čestice, u zemljišne knjige upisana je služnost puta u širini tri metra. Ali nije upisana i služnost vodova.

 

Preko susjedne čestice idu sljedeći vodovi na moju česticu: vodovodna cijev, uz jedan rub čestice, postavljena priije 40 godina, služnost nije upisana u zemljišne knjige. Uz nju ide cijev odvoda, postavljena također prije 40 godina, dakle to je odvod od sudopera i kupatila, problem je šta taj odvod ide u obližnji jarak (cijela ulica se spojila, kako to već ide), dakle moglo bi se reći da je "ilegalan".

 

Te na drugoj strani susjedne čestice, u dijelu na kojem postoji put, idu cijevi za kanalizaciju, postavljene prije 15 godina, kanalizacije još nema, trenutno ta cijev služi samo za odvod kišnice.

 

Dakle za vodu pretpostavljam mogu steći služnost dosjelošću, s obzirom da je prošlo 40 godina? Šta je sa odvodom, vremenski rok je tu, ali odvod ide tamo gdje ne bi trebao? Dok za kanalizacijsku cijev nemam još vremenski rok za dosjelost?

 

E sad, u čemu je problem. Susjed traži da potpišem da su sve šahte i instalacije na njegovu zemljištu(mislim da misli na odvod i tu "kanalizaciju"), njegovo vlasništvo? Mene zanima da li je to njegovo vlasništvo, a ja imam služnost (odnosno defacto nemam ni služnost, nije upisana, upitno je da li za odvod mogu steći, a za "kanalizaciju" ni ne vjerovatno ne mogu?) Ili to nije njegovo vlasništvo s obzirom da sam ja (moj otac) radio te šahte? Inače on stalno prijeti zatrpavanjem tih šahti i ucjenjuje me radi nekih stvari, a sve to je vezano za nešto drugo. Te šahte su inače postavljene još dok on nije bio vlasnik.

 

Drugo pitanje. Kanalizacija još nije došla u naše mjesto, očekuje se dolazak za godinu - dvije. Gledao sam Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, tu vidim da ja kao privatna osoba, odnosno moja parcela, imam pravo na kanalizaciju (kao i druge vodove), s tim da susjedu moram platiti naknadu za postavljanje cijevi preko njegovog zemljišta? Dakle ako mi on ne da suglasnost za spoj na kanalizaciju ja ga moram tužiti, i čekati odluku suda, sud mi određuje naknadu, u zakonu stoji "u visini naknade koju bi RH platila" ili tako nešto, a u našem mjestu je Vodovod i kanalizacija za postavljanje kanalizacijskih cijevi plaćao 15-30 posto vrijednosti zemljišta. Može li mi netko reći detaljnije kako ide taj postupak za kanalizaciju, dakle ako mi on ne dozvoli, ja ga moram tužiti, plaćam vještaka, naknadu, postupak vjerovatno dugo traje?

 

Treće pitanje, susjed traži također da potpišem da u slučaju kvara na vodovodnim instalacijama i radova sve moram vratiti u prvobitno stanje u roku od dva dana? Mislim, logično da je potrebno to šta brže obaviti, ali to je valjda regulirano zakonom, šta ako ja to ne uspijem obaviti u roku dva dana zbog više sile?

 

Dakle molim vas za savjet, posebno u vezi ovoga da mu potpišem da su sve šahte i instalacije na njegovoj zemlji njegovo vlasništvo? Šta ako ja to potpišem, i to mi sutra onemogući spoj na kanalizaciju? Ja se spojim, a on to može zatrpati kad mu drago? Zatim kako ide procedura za spoj na kanalizaciju ako susjed ne dozvoljava, te treće, imam li pravo na služnost cijevi odvoda, koji je tu 40 godina, ali je ajmo reći ilegalan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija