Jump to content

Darovnica i mentalno bolestan svjedok


viktor22

Preporučene objave

Stovani ,

Svi u porodici znamo da je nas rodjak mentalno bolestan ( sizofrenija ) . To njegovo ponasanje je donekle podnosljivo . Problem je sto se on u parnicama koje se vode izmedju nas a i drugih ( konkretno sada u parnici gdje ja pobivam darovnicu ) pojavljuje kao svjedok. On beskrupulozno laze . On nema osjecaj izmedju stvarnosti i maste.Njegove izjave na sudu nemaju realnog osnova.

 

Ja godinama pokusavam doci do njegovog medicinskog dosijea kako bi sudu stavio na znanje da on nije objektivan svjedok.Sjetio sam se sljedeceg.

Kao prvo pronaci njegovog kucnog ljecnika. Kao drugo “zamoliti ga “ da mi na uvid da recept sa ljekovima koje on koristi.

Jer nazivi ljekova bi mi mogli posluzili kao indikator njegove bolesti . Sa ovako dobivenom potvrdom njegove bolesti namjeravao sam zamoliti mog odvjetnik da od suda zatrazi uvid u medicinski dosije moga rodjaka . Na taj nacin bi sud dosao do saznanja da moj rodjak nije objektivan svjedok i iskljucio njegovo svjdocenje .

 

To je bio prijedlog mom odvjetniku koji je inace vise nego uvjeren da moj rodjak na sudu laze.

Na moje cudjenje moj odvjetnik je rekao da sud nece prihvatiti ovakav prijedlog jer moj rodjak nije subjekat parnice ( znaci sud nece ici u ocjenjivanje mentalne sposobnosti svjedoka ) nego ce vjerodostojnost njegovog svjedocenja ocjeniti na bazi drugih faktora .( na osnovu vjerodostojnosti svjedokove izjave )

 

Ovo objasnjenje mog odvjetnika me zacudilo jer mi je nelogicno da ako imas dokaz da svjedok mentalno nije u mogucnosti dati vjerodostojan iskaz ( medicinska indikacija ) cekas da on nesto nelogicno izjavi da bi onda njegovu izjavu ocjenio kao nevjerodostojnu .

Sta se desava ako nemozes dokazati, ocjeniti ili nisi sposoban shvatiti da je ono sta je izjavio na sudu cista laz . Njegovo lazno svjedocenje se prihvaca !!!!

Odvjetnik je jos objasnjavao da bi se protiv svjdoka mogao eventualno pokrenuti postupak za oduzimanje radne sposobnosti ali meni se to ucinilo sporo i neucinkovito.

Moje pitanje je :

Dali se u nasoj sudskoj praksi mentalno bolestan covjek - sizofrenicar moze prihvatiti kao objektivan svjedok , sta kaze nas zakon u vezi toga i ima li netko iskustva sa takvim svjedokom .

Odnosno dali je moj odvjetnik imao pravo kada je rekao da mi nemamo realnu sansu ako zahtjevamo da se sudski zatrazi medicinski dosije tog svjedoka odnosno da to nebi imalo za posljedicu da tog svjedoka sud ocjeniti kao nesposobnim za davanje objektivnog iskaza .

 

Moze li mi neko pomoci u razjasnjenju ovoga pitanja ?

 

unaprijed zahvaljujem .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud ce ocijeniti iskaz svjedoka i odluciti da li ce istom pokloniti vjeru ili ne,neovisno o njegovom zdrastvenom stanju.

Ako se iskaz svjedoka proturječi sa samim sobom/kontradiktoran,sa iskazima ostalih svjedoka,sa materijalnim dokazima,ili pak ako sud ocijeni da je iskaz uperen na uspjeh u parnici suprotne strane,onda je jasno da takvom iskazu svjedoka neće pokloniti vjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija