Jump to content

Puno raznih ovrha


naturalka

Preporučene objave

Ovako, suprug ima nekoliko ovrha zbog kojih mu je blokiran račun i skidaju mu svaki mjesec, ali ima još neke dugove koji nisu još došli na ovrhu. Postoji jedan dug HZZO-u za koji je dolazio račun par puta. Jednom je došlo da je ta ovrha obustavljena (šta to znači???) i sad je došla obavijest da će doći praviti popis pokretnina. Zašto plijene pokretnine ako radi i mogu se naplatiti s računa? Može li se to još uvijek platiti, to čak nije ni neka velika cifra?

Taj poziv izgleda kao da mu fali neka rečenica. Ima točke I i II i onda fali broj III i pola rečenice a ostatak rečenice kaže "117,30 Kn na račun ovog suda br...... s pozivom na br.... jer će se u protivnom postupak obustaviti". Taj dio mi nije jasan, jel to mi trebamo platit tu cifru i zar mi ne želimo da se obustavi? I šta treba pisati na početku???

A drugo pitanje (pošto ga čekaju i neke veće cifre), što nam mogu uzeti, i mogu li uzeti moj auto???Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
što nam mogu uzeti, i mogu li uzeti moj auto??

Smatra se da su bračni drugovi(čl.131 st.5.OZ) suvlasnici u jednakim dijelovima svih pokretnina koje se zateknu u njihovoj kući, stanu, poslovnoj prostoriji ili drugoj nekretnini,zbog čega

nema nikakve prepreke da se pljenidba provede u kući koja je vlasništvo njegovog bračnog druga, pod uvjetom da on tamo stanuje (odnosno da je tamo prijavljen)

Predmet pljenidbenog popisa mogu biti sve pokretnine (osim onih koje ne mogu biti predmet ovrhe) uz jednu napomenu – bez obzira na to što su sve pokretnine predmet ovrhe, namirenje ovrhovoditelja može se provoditi samo iz naplate ½ prodajne cijene – ostatak ide drugom bračnom drugu,no u pogledu nekretnina ili automobila ne može se jednostavno primijeniti zakonska presumpcija iz čl. 131. st. 5./naprijed navedeni/ i nikako se ne može smatrati da su iste suvlasništvo bračnih drugova,neovisno što se to kosi sa odredbama Obiteljskog zakona.

Ovo iz jednostavnog razloga što se ta odredba primjenjuje samo na pokretnine čije vlasništvo nije upisano u neki od javnih upisnika (zemljišne knjige, evidencija vlasnika vozila kod MUP-a). Istinitost upisa u javne knjige može se pobijati samo javnom ili javno ovjerovljenom privatnom ispravom odnosno pravomoćnom sudskom presudom,glede čega ovrhovoditelj mora napraviti (ako želi da se ovrha odredi i provede na nekretnini ili automobilu bračnog druga ) jest to da mora pokrenuti parnični postupak radi utvrđenja da upravo ta imovina predstavlja bračnu tečevinu te da je upisani vlasnik dužan trpiti da se na suvlasničkom dijelu imovine provede ovrha radi naplate točno određene tražbine ovrhovoditelja.

Tek nakon pravomoćnosti takve presude može se, primjenom odredbe čl. 29. OZ-a (prijelaz obveze na drugu osobu odnosno na njenu imovinu) odrediti i provesti ovrha na imovini koja glasi na bračnog druga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija