Jump to content

ovrha na nasljieđenoj imovini pod hipotekom


jamajka

Preporučene objave

Pozdrav svim čitateljima,

Prije 6 godina moj pokojni suprug uzeo je u banci dugoročni kredit i švicarskim francima za kupnju građevinskog zemljišta za gradnju kuće, a za kojeg sam mu ja bila sudužnik, iako u tom trenutku nismo bili u bračnoj zajednici.Kredit je između ostalog osiguran i založnim pravom na kupljenoj nekretnini u korist banke. Pored navedenog moj pokojni suprug imao je još jedan manji kredit kod druge banke, ali bez sudužništva i hipoteke. Napominjem da je prije našeg vjenčanja moj pok.suprug bio u braku sa stranom državljankom u kojem su imali jedno dijete. Nakom 5 mjeseci od dobivanja kredita vjenčali smo se i dobili dijete. Naš brak prekinula je tragična smrt mog supruga već koncem prve godine zajedničkog života i od tada nastaju problemi. Na ostavinsku raspravu pozvani smo kao nasljednici: moje malodobno dijete, suprugovo malodobno dijete iz prvog braka i ja, i svi smo se prihvatili nasljedstva (ja poglavito iz razloga što sam sudužnik po kreditu). Na moju plaću i prije ostavinske rasprave stigla je interna zabrana na plaću u iznosu od 1/3. Mislim da je ovdje i nastao problem, a poglavito iz razloga što ukupna naslijeđena imovina (jedino gornje navedeno građevno zemljište) je manje od ukupno naslijeđenih dugova. U međuvremenu banka raskida ugovor o kreditu i stavlja ga u ukupnom iznosu u dospijelog na što uredno zaračunava zatezne kamate i sve što donose odredbe kredita po pitanju promjenljive kamatne stope, valutne klauzule i sl.

Šaljem banci dopis da se suzdrži od raskida ugovora o kreditu, te da aktivira založno pravo (hipoteku) na nekretnini, i time se naplati, na što banka reagira negativno i zapljeni meni i mom djetetu sva sredstva koja sam imala na računima kod banaka čime mi dovede u pitanje egzistenciju.

Prije par dana, od ove druge banke, mi svi troje nasljednika dobivamo prijedlog za ovrhu na, predmetnom gornje navedenom, građevinskom zemljištu.

Ne želeći opteretiti forum ogromnim tekstom, molim Vaše savjete i pomoć, naročito po pitanju da li se može pokrenuti ovrha od strane ove druge banke koja nije osigurana hipotekom, dok se ne namiri banka kod koje smo uzeli kredit za građevinsko zemljište i čiji je kredit osiguran založnim pravom.

Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovrha se može pokrenuti na imovini dužnika.

dali se ovrhovoditelju isplati? iz prodajnecijene nekretnine se isplaćuje hipoteka.

 

zašto rješenje o ovrsi niste osporavali. niste jedini nasjednik.

predpostavljam bivši je imao dugova koje su nasljednici vratili ?

svi vraćeni dugovi i troškovi sahrane ostaviteja zbrajaju se i pribrajaju dugu ostavitelja koji vračaju nasljednici.

 

nasljednici vraćaju dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

vjerovnike uputite da u sudskom postupku traže namirenje duga.

 

kredit vračaš sama posto si sudužnik.

 

kako su djetetu zapljenili novac sa računa ? bez pokretanja ovrhe. nije djete sudužnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Veteranu i odmah da se ispričam na pogrešnom navodu.

 

Naime nije banka koja nam je dala kredit za kupnju zemljišta zaplijenila sredstva na djetetovom računu, već ova druga banka putem izvansudske ovrhe od prije cca.1.5 godina.

I prije održavanja ostavinske rasprave, uputila sam dopis javnom bilježniku i svim bankama tražeći da se u rješenje o nasljeđivanju pobroji sva imovina kao i obveze (cilj je bio dokazati da je imovina znatno manja od obveza. Međutim, javni bilježnik ne postupa po mom traženje i donosi rješenje o nasljeđivanju bez navoda o obvezama. Na isto ulažem prigovor općinskom sudu, koji također pobija moj zahtjev. I na ovo rješenje ulažem prigovor županijskom sudu koji istog prihvaća i postupak vraća općinskom sudu. Međutim, općinski sud i dalje ostaje kod svog prvotnog rješenja. Kako je puno vremena prošlo od ostavinske rasprave do ishođenja ovog zadnjeg rješenja, nisam više ulagala prigovore (razlog visoke zatezne kamate, valutna klauzula na švicarce itd.) već sam uputila dopis banci sa molbom da pokrene ovršni postupak na založenoj nekretnini, sa prijedlogom da za istu sama nađem kupca, te da namirim ostatak eventualne razlike od prodajne cijene nekretnine do iznosa glavnice duga, a na što banka još uvijek ne reagira.

Bitno je naglasiti da sam i na samom početku ove priče uputila zamolbu banci za prijedlog rješenja, a koja mi je ponudila izvansudsku nagodbu. Nažalost istu nisam mogla prihvatiti, jer bi to pak značilo da sama otplatim sve dugove, a u nasljedstvu bi i dalje ostala sa 1/3 suvlasništva. Osnova problema leži u trećini suvlasničkog dijela suprugova djeteta iz prvog braka, koji je strani državljanin i ne prihvaća bilo kakav kontakt sa nama.

Na kraju još jednom molim konkretna odgovor na pitanje: može li ova druga banka, koja nema upisana založna prava na nekretnini pokrenuti ovrhu, prije banke koja ima znatno veće potraživanje i na čije ime je upisano založno pravo - hipoteka u zemljišnim knjigama.

Hvala, lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može.

banke neće prihvatiti nikakve nagodbe i kombinacije koje ne podrazumjevaju sigurnu naplatu duga u što bržem vremenu.

nagodbama samo prizjaješ dug i dužna si ga vratiti.

na rješenje o ovrsi trebala si pisati prigovor (javnom bilježniku,po uputi o pravnom lijeku u roku 8 dana)

dopisivanje sa sudom i bankom samo je gubljenje vremena.

 

čekaj rješenja za ovrhu i na njih obveznu uputi prigovor/žalbu u roku od 8 dana (po uputi o pravnomlijeku).

 

maloljetno djete zakonski nisu mogli ovršiti.

javni bilježnik je donio nezakonit, neustavnu odluku koja nije u skladu sa moralom društva dakle ništetnu odluku.

od općinskog suda traž i ukidanje klauzule pravomoćnosti(ako ga dobiješ na ovrhu izjaviti prigovor javno bilježniku i navest da je djete maloljetni i da njegova nasljeđena puno manja od duga),

 

maloljetno djete ima pravo na besplatnu pravnu pomoć.

obrati se u ured državne uprave .

pokušaj i sa centrom za socijalnu skrb (djetetu su oteli novac bez pristanka centra)

obrati se (pismeno )i pravobraniteljici za djecu.

 

mirovina maloljetnog djeteta nije nasljeđe to je pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanjce - lagano za pravne stručnjake..............................

Može li mi bivši muž zbog dugovanja prema njemu staviti ovrhu istovremeno na sva novčana potraživanja (svi računi su mi u blokadi), a za isti iznos na osnovu iste presude sjesti i na automobil i na stan?

Blokira me na svim pozicijama. Ne mogu disati, a još manje nešto raditi u CRO. Molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija