Jump to content

Nasljedstvo


šojka

Preporučene objave

stric i tata potpisali su ugovor kojim će baku dodvoriti smrti, a kad ona umre svaki dobiva polovicu nasljedstva na većem imanju gdje svi zajedno žive, dvije tete (od kojih je jedna umrla), su se odrekle svog dijela, i uredno su isplaćene.

 

baka je nedavno umrla, i problem se javlja jer moj otac nije u mogućnosti raspolagati svojim dijelom nasljedstva, jer je problem što u njega ulazi kuća katnica (ne može "odrezati" svoj dio kuće i odnijeti ga), stric se ne slaže s prodajom imanja, i još traži od mog oca da ga isplati (moj otac njega), ako želi otići.

 

što se može učiniti u ovom slučaju, kada jedan nasljednik praktički onemogućuje drugom raspolaganje nasljedstvom?

 

također me zanima, ako su se tete odrekle nasljedstva, da li imaju pravo tražiti ipak svoj dio u ovom slučaju, makar su uredno isplaćene? da li njihova djeca imaju pravo na nasljedstvo u ovom slučaju?

 

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stric i tata potpisali su ugovor kojim će baku dodvoriti smrti, a kad ona umre svaki dobiva polovicu nasljedstva

iz opisanog se da naslutiti kako se radi o ugovoru o doživotnom izdržavanju.

, dvije tete (od kojih je jedna umrla), su se odrekle svog dijela, i uredno su isplaćene.

ovo je malo nejasno,na koji način su se tete odrekle,budući da odricanje od nasljedstva koje nije otvoreno nema pravnog učinka.(čl.134.st.1.ZN),postoji iznimna situacija,odnosno ugovorom u strogoj formi,opisanom u stavku drugom istog clanka.

Po pitanju oca i strica je sasvim izvjesno kako je na temelju ugovora nastalo suvlasništvo,slijedom čega se predlaže razvrgnuče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, nakon djedove smrti baka, moj otac i stric su potpisali ugovor.

 

ne razumijem ovaj dio o odricanju nasljedstva, one su se odrekle u ugovoru da nakon bakine smrti neće tražiti nikakav udio u djelu koji će pripasti mom ocu i stricu.

 

zanima me jedino što se sad može učiniti, dakle razvrgnuti suvlasništvo, što znači raskinuti ugovor ako sam razumijela i moj otac bi trebao pokrenuti spor protiv strica, pošto nema šanse da ga ovaj isplati?

 

kako uopće sad urediti stvar, kad stric i tata žive u istoj kući, tu su i garaže, bakina kuća, ne može se uzeti kreda i podijeliti popola, ili otkinuti gornji kat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne razumijem ovaj dio o odricanju nasljedstva, one su se odrekle u ugovoru da nakon bakine smrti neće tražiti nikakav udio u djelu koji će pripasti mom ocu i stricu.

sto nerazumijete,odricanje je izvrseno prije nego sto je nasljedstvo otvoreno,s druge strane u ugovoru o doz.izdrzavanju,tete nisu ugovorna strana,tako da se ucinci ugovora ne protezu na njih dvije.

kako uopće sad urediti stvar, kad stric i tata žive u istoj kući, tu su i garaže, bakina kuća, ne može se uzeti kreda i podijeliti popola, ili otkinuti gornji kat?

ETAZIRANJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

isuse koja zbrka!

 

znači preživjela teta, i kćeri umrle tete imaju pravo na svoj dio? jesam dobro shvatila?

 

etažiranje? pa tko će kupiti pola kuće, pola garaže, pola zemlje, a drugi mu živi kat ispod?

 

p.s. pisanje velikim slovima je deranje, mislim da za tim nema potrebe. ja se ne razumijem u pravo i samo sam došla po jako potreban savijet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pisanje velikim slovima je deranje, mislim da za tim nema potrebe. .

zadnje sto sam pomislio jeste deranje,pogresno ste protumacili,no radi se o jednoj rijeci glede cega je namjera bila da se ista naglasi,istakne.

p.s.po prirodi sam vrlo blaga i smirena osoba,tako da za deranjem nemam potrebu,jer mi je lakse obici temu ako me vec nesto nervira.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospodine Matrix problem je u tome što sam ja laik za pravo, i kad mi napišete pojmove poput "etažiranje" ili "otvoreno nasljedstvo", to mi je jednako kao što bi vama bilo da vam napišem da je riješenje trendelenburgov položaj, ili da pripremite sve što ide u set za tonzilektomiju. :D

snašli bi se kao i ja u vašim objašnjenjima.

 

smatram se pametnom ženom, ali pravo je toliko zeznuto da staviš jedan krivi zarez i promijeni se cijeli koncept.

pitala sam konkretna pitanja, da mi se objasni kao laiku, ne da se citira zakon ili kaže jedna riječ, jer ja to ne razumijem. shvaćate?

željela sam samo da mi se napiše laički, trebate otići tu i tu, napraviti, to i to, ovo su moguća riješenja...

 

p.s. nisam mislila da ste živčana osoba, bar pravnici imaju konjske živce. ;)

 

do sad sam shvatila ovo:

1. razvrgnuće suvlasništva - znači raskid ugovora između strica i mog oca. i što onda, pokrenuti spor, ponovno dijeliti?

2. etažiranje- ne razumijem ništa.

3. da li teta i kćeri umrle tete imaju pravo na svoj dio, pošto se navodi da nisu bile stranke ugovora o uzdržavanju?

4. molim stavite se u moj položaj. ne trendelenburgov. ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razvrgnuće suvlasništva nije raskid ugovora između strica i tvog oca.

predpostavljam da oni nemaju neki ugovor između sebe.

ugovor o doživotnom uzdržavanju (tako se može tumačiti ugovor o darovanju uz uvjet da daroprimatelji skrbe o darovatelju ) zaključen je između njihove majke i njih.

nakom smrti uzdržavane osobe (u ovom slučaju darovatelja) u gruntovnici daroprimatelji zatraže upis vlasništva temeljem ugovora.

nekretnine se upisuju u suvlasništvu daroprimatelja, u idealnom djelu za svakog 1/2 i 1/2

tek kad se upišu kao vlasnici darovanih nekretnina mogu sudu podnijeti prijedlog za razvrgnuće suvlasništva, ako neide podjela dogovorom (etažiranjem).

razvrgnuće suvlasništva putem suda je nepovoljnije (osim za stranu koja bi kupila i drugu 1/2nekretnine).sud nekretniu prodaje ispod tržišne cijene.od postignute cijene se odbiju troškovi suda i podjeli ostatak.

ugovor o doživotnom uzdržavanju (što darovni koji navodiš je) isključuje nasljeđivanje pa i nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija