Jump to content

ovrha zbog uzdrzavanja


mamilizg

Preporučene objave

Postovani,

Bivsi suprug ne placa alimentaciju unazad 3 godine; isla sam na ovrhu ali buduci da jegospodin privatnik (slobodno zanimanje) i uopce si ne isplacuje placu, isla bih na ovrhu na njegovu polovicu stana ( stan je kupljen u braku i suvlasnici smo), a u kojem sam ja ostala zivjeti s djecom nakon razvoda. Da li mi mozete objasniti kakav je postupak?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto se radi o uzdržavanju djeteta imaš pravo na besplatu pravnu pomoć.

obrati se u ured državne uprave.

 

primjer prijedloga za ovrhu na nekretnini imaš na ovoj stranici- Predlošci/ parnični i izvanparnični postupak

 

Hvala na odgovoru! Mislila sam ako netko mi moze ukratko objasniti koji je postupak i odgovoriti na par pitanja:tko vrsi procjenu vrijednosti stana? Da li se javljam odmah na prvu drazbu (u tom slucaju bi jamorala dosta doplatiti) ili cekam drugu? Da li imam prednost pri otkupu (mada ni ne znam dali bi netko kupovao pola stana) buduci da zivim u stanu? Puno hvala na savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za potrebe prodaje putem suda procjenu stana vrši osoba ovlaštena od suda.

možda je bolje sačekati drugi krug pa kupot tu 1/2 stana.

ovrhovoditelj je malodobno djete.može dati ponudu (zastupanje roditelja) za kupnju 1/2 stana. dug se uračunava u cijenu. nije potrebna jamčevina. stan bi glasio na njega a vi kao skrbnik bi taj dio stana platili po procijeni suda. tada alimentacija može biti smanjena (djete posjeduje nekretninu).

 

stan možete kupiti i vi (ili bilo ko drugi) ali morate uplatiti jamčevinu koju odredi sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jednom hvala na odgovoru. Dali to znaci da bi teoretski mogli ostati bez stana ako bi se netko javio na prvoj drazbi a ja tj dijete kao ovrhovoditelj cekamo drugu drazbu? I ako sam dobro shvatila ako je ovrhovoditelj malodobno dijete, ne treba platiti jamcevinu? Kako onda sud zna da sudjelujem u drazbi? Samim tim sto sam fizicki prisutna? Mozda glupo pitanje ali mi stvarno nije jasno kako to ide a ne bi srljala grlom u jagode, to mi je jedina nekretnina i ne mogu si priustiti da kiksam. Hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dali to znaci da bi teoretski mogli ostati bez stana ako bi se netko javio na prvoj drazbi a

 

I ako sam dobro shvatila ako je ovrhovoditelj malodobno dijete, ne treba platiti jamcevinu? Kako onda sud zna da sudjelujem u drazbi? Samim tim sto sam fizicki prisutna? Mozda glupo pitanje ali mi stvarno nije jasno kako to ide a ne bi srljala grlom u jagode, to mi je jedina nekretnina i ne mogu si priustiti da kiksam. Hvala na pomoci

 

Mislim da vam nije posve jasna situacija u kojoj se nalazite niti "pravila igre".

 

Da, ako netko uplati polog i jedini je moze dobiti 1/2 stana za 2/3 vrijednosti ili 1/2 vrijednosti toga konkretnog stana.

Vrijednost se utvrduje najjednostavnije tako da sud posalje pismo poreznoj sa pitanjem klko vrijede kuce/stanovi u susjedstvu i koliko vrijedi gradevinski teren na kome je izgradena, a prema stanju u zemljisnim knjigama.

U slucaju da se ovrhovoditelj ili ovrsenik s tizi ne slazu, tada sud moze odrediti vjestacenje kojeg ce platiti onaj tko se buni, a ako taj ne uplati vjestvo tada sud nastavlja po onome sto je porezna odokativno procijenila.

 

Vi na rocistu ovrhe kao zakonski zastupnik ovrhovoditelja (djeteta) kazete, e posto niko se nije pojavio, a ovo je vec drugo rociste, e ja cu uplatiti razliku od visine duga, kamate i troskova do visine procjene suda, a to do 1/2 vrijednosti jer je ovo drugo rociste i to je zakonska minimalna cijena (na prvome rocistu to je 2/3).

 

Nakon toga sud radi dosudenje i po sluzbenoj duznosti knjizi vase djete kao vlasnika 1/2 nekretnine.

 

A to je tako zato jer je ovrhovditelj vase djete, a ovrhovoditelj ne mora nikada stavljati polog, njegov dug je polog (ne znam sto bi bilo ako je dug manji od pologa?)

 

A vi niste ovrhovoditelj, jer je otac duzan djetetu a ne vama.

Pa posto niste ovrhovoditelj vi morate uplatiti polog.

 

Ako nakon uplate pologa ne platite i ostatak u roku tada vam ovrha propada a vi gubite polog i svi troskovi su na vama.

Ista stvar je ako je kupac djete.

Uocite da kupac moze biti djete bez pologa ili bilo tko sa pologom.

 

E sad, drugi dio price

 

Ako vam otac djeteta to tako bude htio moze vam ponuditi ugovor da placate stanarinu sto koristite njegovu polovicu stana, a ako to odbijete (ili ignorirate) moze traziti da njemu date kljuc jer je on suvlasnik i ima se pravo motati tuda kako god mu pase i srce zeli.

Nadalje moze zatraziti razvrgnuce suvalsnistva i ako se ne moze prezidati tada ce sud prodati cijeli stan na gore opisani nacin, ovo moze bilo kad.

 

U slucaju da nisko procjenite 1/2 stana, vec u ovoj prvoj ovrsi moze se pojaviti netko zainteresiran i kupiti taj dio i onda vam napraviti gore opisano, od ponude da placate stanarinu do razvrgnuca suvlasnistva

 

Tako da ste zapravo sebe doveli u nepovoljniji polozaj pokrecuci ovrhu na takvoj imovini u kojoj besplatno stanujete

nepovoljniji u smislu naplate alimentacije i nepovoljniji ako druga strana uzvrati na jednaki nacin

 

A ako imate novaca za kupovati nekretninu, zasto jednostavno se ne dogovorite i pustite covjeku da vam daje novaca koliko hoce ili moze?

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija