Jump to content

Sanacija krova


Atlantis-

Preporučene objave

Postovanje,

 

planiram kupiti stan u zgradi (izgradena 1931) koja se sastoji od 3 stana + potkrovlje. Prije nego donesem odluku o kupnji zelim provjeriti sve pojedinosti. Glavni problem je taj sto je krov u losem stanju i potrebno ga je sanirat (staviti novi crijep,vjerojatno zamijeniti par gredi, letve ...). Izgled krova se ne bi mijenjao (osim novog crijepa). Dakle izvorne proporcije bi ostale iste. Ukoliko bih ja platio sanaciju krova stanari bi se odrekli prostora u potkrovlju u moju korist. Imam rodaka koji se razumije u obnovu krovova te bi mi on to mogao napraviti. Dakle ja bih kupio potrebni materijal, a on bi napravio ostalo. Rodak nije pravna osoba. Gledano sa pravne perspektive, da li u ovom slucaju moj rodak moze sam (legalno) srediti krov ili se moraju koristiti usluge neke firme? Ukoliko on sanira krov bez da se ista nekom prijavi, da li ja mogu kasnije zbog toga imati probleme? Ukoliko susjedi pristanu na odricanje svog dijela potkrovlja u moju korist, da li je dovoljna njihova potpisana izjava ili bi se to trebalo ovjeriti kod biljeznika ili rijesiti na neki drugi nacin?

 

Unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima.

 

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ako bi sve ostalo u istim gabaritima i bez narušavanja statike, tada vam temeljem Zakona i Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za izvođenje takovih radova ne treba Građevinska dozvola niti Glavni projekt. Nadalje, ako bi (predumijevam pošto bi dobili cijelo potkrovlje) izvodili radove i prenamjenu u stambeni prostor, tada vam treba samo Glavni projekt ovlaštenog arhitekta. To za sobom povlaći Nadzor te pravnu osobu za izvođenje radova. Međutim, ako bi se radilo o prvom slučaju, pravno vaš rođak ne može izvoditi radove. Graditi i/ili izvoditi radove na građevini može pravna osoba, odnosno fizička osoba – obrtnik, registrirana za obavljanje djelatnosti građenja, odnosno za izvođenje pojedinih radova koja ispunjava uvjete propisane Zakonom o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji . Ljudski gledano, da, naravno da možete ići u rizik da vam rođak izvodi radove pa vas netko prijavi građevinskoj ili nekoj drugoj inspekciji. Što se tiće odricanja suvlasnika, trebali bi ste ići na etažiranje, čime postajete vlasnik stana i potkrovlja, te ste tako i upisani u zemljišnjm knjgama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija