Jump to content

Ovrha,prijedlog ovrhe nije dostavljen tko snosi trošak


jmarovi5

Preporučene objave

Ovršni postupak

 

Ovrhovoditelj je ispostavio ovršni prijedlog, prije toga je ispostavljena opomena i najava ovrhe, javni bilježnik je zaprimio ovršni prijedlog, prošlo je 15 dana a prijedlog ovršeniku nije dostavljen. Nakon 10 dana ovršenik se pojavio i podmirio svoj dug. Dali su ovršitelju nastali troškovi u trenutku dostave prijedloga javnom bilježniku? Zapravo kad nastaju troškovi? Ponavljam stranka ovršni prijedlog nije dobila ali se pojavila i podmirila dug.

Javni bilježnik tvrdi da se mora podmiriti njegove troškove jer javni bilježnik ima 30 dana (od dana dostave) da izvrši ovršni prijedlog.

Dali je ispravno da ovršitelj snosi trošak javnog bilježnika, ako stranka potraživanje plati između dana predaje javnom bilježniku i dana kad je javni bilježnik obradio ovršni prijedlog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Ovrhovoditelj uvijek predujmljuje trošak javnog bilježnika, ali on ulazi u trošak postupka i ovršenik ga je dužan podmirti.

Dakle, bilježnik će u rješenje upisati da je ovršenik dužan platiti dug ovrhovoditelju i trošak postupka - odvjetnički, ako ga ima i javnobilježnički)

Nije bitno to što je on platio prije nego što je primio rješenje. Bitno je da li je platio prije nego što ste prijedlog predali javnom bilježniku. Ako je plaćeno nakon predaje bilježniku, imate pravo na trošak.

 

Drugačije je s glavnicom i kamatom. Možete mu, od tog iznosa koji je platio prvo naplatiti kamatu i dio glavnice, pa ovršiti ostatak glavnice i kamatu koja teče od dana nakon dana uplate ili naplatiti glavnicu, pa kamatu posebno potraživati kao uglavničenu. Ali to je neka sasvim druga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija