Jump to content

Odlazak u mirovinu - na rođendan ili na kraju godine?


february

Preporučene objave

Molim vas pomozite jer majka će mi sve živce uništiti. Radi se o ocu koji radi u HEP-u. Kako se sam o nekim svojim "pravima" ne zna ili ne želi raspitati, majka mene gnjavi, ja tražim po netu, ali ne bi želio da ispadne da sam nešto krivo shvatio, pa ću pitati i tu. Dakle:

 

1. otac je rođen 27.8. Tog će datuma ove godine imati 65 godina i 41 godinu i par mjeseci staža.

2. navodno ima mogućnost raditi do kraja godine prema kolektivnom ugovoru ili nekom zakonu? (ja sam nešto takvo i na netu našao, ali mislim da se odnosilo na državne službenike što on ustvari nije, ali da radi do kraja godine bila bi mu mirovina veća, pa...)

3. navodno za svaki mjesec staža nakon 41 godine dobiva 0,15% veću mirovinu?

4. navodno nema pravo na cijeli godišnji odmor za ovu godinu nego recipročni dio? (tako su mu rekli u kadrovskoj, to u slučaju da ode 27.8., naravno)

5. ovo nije toliko bitno ali nije im jasno zašto su morali ponovo tražiti papire od tatinog staža u Sloveniji, kad su to obavili pred 4 godine - na HZMO-u su im rekli da je sad tako jer smo u međuvremenu ušli u EU, pretpostavljam da se starci boje da sad nešto ne bi valjalo ili bila manja mirovina nego su mislili.

6. otac je za vrijeme trajanja radnog odnosa bio i par mjeseci u ratu - nije nikad koristio nekakva braniteljska prava, pa se ne sjećam koliko. Utječe li to na kakvo povećanje ili ne?

Sve što sma do sad radio - jer je to jedino što znam - je unosio različite "varijante" u one tablice za izračun, ali tamo se to "braniteljstvo" ionako ne spominje, pa...

 

E sad, ovo navodno, ako netko nešto zna - meni bi puno pomoglo.

 

Hvala.

 

P.S. Isto tako, ako netko ima prijedlog što bi bilo najpametnije napraviti - otići u mirovinu na rođendan, ili raditi do kraja godine, ili ovo ili ono - svaki savjet dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija