Jump to content

Kako se riješiti poreza na nekretninu


MarkoDolencic

Preporučene objave

Nisam mogao naći ovakav slučaj pa otvaram novu temu.

Naime, brat mi je darovao stan, međutim nismo znali da braća plaćaju porez, mislili smo da je isto kao i kad roditelj daruje (jer svi smo obitelj).

Saznali smo za poreznu obvezu kada mi je došlo rješenje. Mislio sam platiti porez ali, pošto u ovom poštenom društvu ne znaš hoćeš li prije dobiti na lotu ili biti plaćen, naravno nisam bio plaćen, mjesecima i nikako ne mogu platiti taj porez.

Upisan sam u Gruntovnicu tako da ne možemo samo raskinuti ugovor da mi obveza prestane. U poreznoj su mi rekli kako misle da se to može riješiti raskidom sudskim postupkom.

 

Zanima me je li to točno? Zna li netko nešto o tome?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju jedno je sigurno,ugovor je u cjelosti ispunjen,zbog čega nema raskida,kako voljom stranaka tako ni sudom,glede čega je za pretpostavit kako su dotični u Poreznoj mislili na poništenje a ne na raskid ugovora.

Naime,u slučaju da ugovorne strane nakon zaključenja ugovora o darovanju odluče raskinuti ugovor, a rješenje o utvrđivanju poreza na promet nekretnina već je doneseno, nadležnoj ispostavi Porezne uprave mogu podnijeti zahtjev za obnovu postupka i poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina samo ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1) ugovor o darovanju raskinut je voljom stranaka prije nego što je obavljen prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama na novog vlasnika,

2) prijedlog za obnovu postupka podnesen je unutar roka od 30 dana od dana raskida ugovora, a najkasnije istekom roka od godine dana od dana konačnosti rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina.

Ako je sporazum o raskidu ugovora zaključen nakon što je obavljen prijenos u zemljišnim knjigama na daroprimatelja/obdarenika kao novog vlasnika, postupak se ne može obnoviti i rješenje koje utvrđuje poreznu obvezu ne može se poništiti (vidi odluku Upravnog suda Republike Hrvatske, Br. Us-4962/2008 od 27. listopada 2010.).

Ako je ugovor poništen sudskom presudom, nije važno je li u zemljišnim knjigama obavljen prijenos vlasništva nad nekretninom, tako da je dovoljno uz prijedlog za obnovu postupka dostaviti samo sudsku odluku,no imajte na umu da ni poništenju ugovora sud neče udovoljiti ako isti nema obilježja pobojnosti,pa makar suprotna strana priznala tužbeni zahtjev.

 

Članak 3.ZPP

Stranke mogu slobodno raspolagati zahtjevima koje su stavile u tijek u postupka.

One se mogu odreći svog zahtjeva, priznati zahtjevprotivnika i nagoditi se.

Sud neće uvažiti raspolaganja stranaka koja su u suprotnosti s prisilnim propisima i pravilima javnog morala.

 

Članak 7.

Stranke su dužne iznijeti činjenice na kojima temelje svoje zahtjeve i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice.

Sud je ovlašten utvrditi činjenice koje stranke nisu iznijele i izvesti dokaze koje stranke nisu predložile samo ako posumnja da stranke idu za tim da raspolažu zahtjevima kojima ne mogu raspolagati (članak 3. stavak 3.), ako zakonom nije drugačije određeno.

……………………………

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija