Jump to content

Tužba...


siralex

Preporučene objave

Poštovani,

Moja supruga je dobila poslovno uvjetovani otkaz otkaz u firmi nakon više od 10 godina rada.Duljina otkaznog roka je 2 mjeseca sa pravom na otpremninu sa tim da ne treba ta 2 mjeseca dolaziti na posao.Izgovor je bio da se ukida njeno radno mjesto.U tih 10 godina je svašta istrpila od sebi nadređenih a i 2x jue bila opljačkana uz vatreno oružje.Nekoliko puta se je mjenjao gazda firme i pošto nije imala mrlje za svoj rad uspjela je dugo ostati sve dok zadnji vlasnici nisu počeli stavljat svoje ljude a djelit "starim"otkaze.Sad je pitanje dali se isplati tužiti tu firmu ako ništa drugo za prekovremeni rad u tih 10godina jer je recimo radila i subotom i nedjeljom koji joj nikad nisu platili i dr.?To je ukratko to za sada a ima joooš toga šta su je doslovno iskorištavali.Šta bi dobila tužbom a šta izgubila jer sam cuo da ima nekakav rok od 15 dana za podizanje tužbe.Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex,

1.Vaša supruga imapravo pma ZOR-u

- Najmanje trajanje otkaznog roka

Članak 122.

(1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje:

5) dva mjeseca i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina

Što se pak otpremnine tiće

Otpremnina

 

Članak 126.

(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

To će reći da je otkazni rok za Vašu suprugu trbao biti 15 dužia time i veća naknada.

Visinu opremnine provjerite prema prvilniku o radu ili kol.ugovoru.

E sad, za prekovemen rad unatrag 10 g morli biste dokazivati (imat sačuvane obrčne plaća) a to će po svojoj prilici biti teško, auobičajeno je idase na neisplatu reagira odmah po obračunu plće.Osim toga trebli biste pethodno vidjeti što stoji pravilniku o radu vezano za eventualnu preraspodjlu radnog vremena.

Inaće onih 15 dana koje spominjete odnosi se na Zahtjev za zatitu prava, na koji ranik ima pravo ukoliko smatra da je neko njegovo pravo povrijđeno.

Nažaost,teško da možete nešto učinit u smislu kako ste pitli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija